ULYKKE: Denne bilen havnet på taket i et trafikkulykke i Oslo i fjor. Personen kom lettere til skade.
<span style="line-height: 1.5;">&nbsp;Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</span>
ULYKKE: Denne bilen havnet på taket i et trafikkulykke i Oslo i fjor. Personen kom lettere til skade.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

La oss slippe all gravejournalistikken. Kan vi ikke heller få se flere ulykkesvideoer på nett?

Forbrukertips og tragedie.

Meninger

Jeg har to svakheter. For det første elsker jeg å se videoer av ulykker. For det andre blir jeg veldig lett påvirket av reklame. Derfor bruker jeg mesteparten av tiden min på norske nettaviser.

Både Nettavisen, Dagbladet og VG satser stort på ulykkesvideoer. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle. Avisredaksjonene kan bare sitte og ta imot mobilvideoer fra publikum. Og vi lesere slipper å bli overlesset med redaksjonelt innhold. Istedenfor å lese tekster skrevet av hardtarbeidende journalister, kan vi klikke oss gjennom video etter video. Scroll ned en hvilken som helst nettavis akkurat nå, og du vil finne flere eksempler.

For meg er dette ypperlig journalistikk. Det appellerer til den skitne kikkeren i meg. Han som kjører sakte forbi en trafikkulykke mens han stirrer på vraket med det samme nysgjerrige blikket som møter den urbane hovedpersonen i en norsk film i det han ankommer den lille bygda. Men ingen trenger å vite at jeg sitter og ser disse klippene på nettavisene. Det er litt som porno. Bare at folk dør på ordentlig istedenfor å få orgasme på liksom.

Før pleide det å irritere meg at man alltid måtte vente seg gjennom en reklame før videoen begynte. Men nå liker jeg det. Det er en perfekt kombinasjon. Først noen nyttige forbrukertips, så en 30 sekunders tragedie.

Jeg husker ennå januar 2015, da et legehelikopter styrtet på Sollihøgda og Tommy (24) ble kjendis over natten fordi han var så heldig å filme det hele. Sammen med tusenvis av andre nordmenn fikk jeg dermed muligheten til å se ambulansepersonell miste livet på video, og i tillegg en smakfull introduksjon til Fjordlands nye produkt «Kylling Chop Suey». Retten har en deilig soyabasert saus med ingefær, og den serveringsklare skålen gjør at du slipper oppvask. To omkom og én ble hardt skadet i ulykken.

Jeg husker også godt da et militærfly styrtet på en motorvei i Shoreham, England under et flystevne i fjor. Flystevner er blant nettavisenes mest pålitelige leverandører. Piloter gjør halsbrekkende manøvre i rustne veteranfly, mens horder av mennesker filmer med mobilene sine. Det blir det klikkvinnere av.

Jeg så selvfølgelig videoen fra Shoreham-stevnet. Men før det fikk jeg vite at det var 187 millioner kroner i Viking Lotto-potten. Viking Lotto sponset nemlig klippet av ulykken der den personlige treneren Matt Jones og ti andre intetanende trafikanter feies av veien av et brennende fly i et ubeskrivelig inferno. Jeg vant ikke noe i Viking Lotto den uken, men jeg satt da igjen med livet i behold. Matt Jones ble 24 år gammel.

Selv om jeg setter stor pris på disse sponsede ulykkesvideoene, så har det også noen bivirkninger. Jeg tør ikke lenger fly. Jeg sliter tidvis med dødsangst. Hver gang jeg får faktura fra OneCall tenker jeg på den kornete mobilvideoen av et fyrverkerilager som eksploderer og tar med seg 100 indere i døden. Og når jeg hører lyden av rotorblader så får jeg automatisk smaken av Fjordlands «Kylling Chop Suey» i munnen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.