Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La oss snakke om signaler

Regjeringen er opptatt av signaler. Det er på tide å snakke om integreringspolitiske signaler. 

INSTRUKS: Regjeringen har instruert norske myndigheter til å grave opp gamle saker. Det er ikke god ressursbruk.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
INSTRUKS: Regjeringen har instruert norske myndigheter til å grave opp gamle saker. Det er ikke god ressursbruk.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

FrP i regjering har satt i gang et stort arbeid med å grave i gamle saker for å finne påskudd til å kaste ut velfungerende borgere. Det er et destruktivt fokus som kan tyde på at partiet egentlig ikke bryr seg nevneverdig om at integreringen skal fungere.

Hva slags signaler sender egentlig regjeringen ut? Nå som de har bestemt seg for å sende ut barn fordi deres foreldre løy i en sak for nesten 30 år siden?

Hvorfor skal barn med foreldre født i et annet land være mer ansvarlig for sine foreldres handlinger enn det andre barn er? Når ble det egentlig bestemt at noen barn skal arve foreldrenes synd?

Hvordan motiverer det til innsats for å integrere seg, bli en del av samfunnet, ta seg utdanning og arbeid når alt det man har jobbet for uansett kan tas vekk på sekunder? Og det for en handling du selv ikke har utført og heller ikke kunne påvirke av den enkle grunn at du ikke var i live.

Å frata uskyldige mennesker statsborgerskapet har ikke bare betydning for de som rammes, for familiene, vennene og kjærestene. Det har konsekvenser for alle som bor i Norge og er født i et annet land eller har foreldre som er født i et annet land. Signalene som sendes er at jobben du gjør er nytteløs. Det vil alltid kunne finnes en feil i dine foreldres fortid eller en politiker som vil sende ut signaler som er viktigere enn din trygghet.

Neida, det er ikke bare Fremskrittspartiet som har ansvaret for dagens regler. Men det er Fremskrittspartiet i regjering som har instruert norske myndigheter til å bruke tid og ressurser på å etterforske gamle saker der noen kanskje har løyet i fortiden. Selvsagt kan man gjemme seg bak prinsipper om at «det skal ikke lønne seg å lyve» i slike saker. Men konsekvensen er at vi bruker store ressurser på å sende velfungerende og godt integrerte nordmenn ut av landet.

Budskapet synes å være at det ikke skal lønne seg å holde seg med foreldre som løy til norske myndigheter flere tiår før man ble født.

Uansett hva man mener om innvandringspolitikken bør vi alle kunne enes om at vi er tjent med at integreringen fungerer så godt som mulig. Praksisen med å lete med lykt og lupe etter feil langt tilbake i fortiden er ødeleggende for den målsetningen.

De integreringspolitiske signalene er rett og slett for dårlige. Hvis det ikke lenger er nok å følge loven og jobbe hardt så er ingenting godt nok for de av oss med foreldre som er født i et annet land. Det er en signaleffekt vi ikke kan leve med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media