NY BØLGE:  Regjeringen har klart å vekke nytt liv i kvinnebevegelsen med forslag om reservasjonsrett. Her gjør kvinner seg klar med paroler til 8. mars  Foto 8.marsgruppa
NY BØLGE: Regjeringen har klart å vekke nytt liv i kvinnebevegelsen med forslag om reservasjonsrett. Her gjør kvinner seg klar med paroler til 8. mars Foto 8.marsgruppaVis mer

La oss ta dem

Det er for lite banning på kvinnedagen. Det er på tide å ta i bruk F-ordet igjen, skriver Marie Simonsen.

Kommentar

Kan de ikke bare være stille akkurat på 8. mars? De har 364 dager resten av året til å klage over at de fæle feministene ikke verdsetter deres innsats for barn og fedreland. Men, neida, hvert eneste år på denne tida dukker det opp en småbarnsmor i et studio nær deg og akker seg over at feminister ikke gir henne stående applaus hver morgen for å velge å være hjemme.

Det kan være fordi feminister, i likhet med de fleste kvinner og menn her i landet, er på vei til jobben og ikke har tid til først å gå i tog for kvinners rett til å sitte igjen ved frokostbordet. De har mer enn nok med å rekke bussen uten at paraplyen vrenger seg og kanskje er de litt bekymret for klimaet sånn på morgenkvisten, men først er det overleveringsmøte med nattevakta.

En av kvinnene som savner applaus er så fortørnet, at hun selv vil demonstrere ved å gå i forkle hver dag i ett år. Det gjør inntrykk. Det er trolig første gang en kvinne har fått en helside i Dagbladet for å dekke seg til. Skulle hun virkelig irritert feminister, burde hun stilt i forkle og ingenting annet. Da hadde hun trolig fått oppslag, debatt i alle kanaler og endt på Skavlan.

Forestillingen om at feminisme er en ren "kvinnesak" og dermed bør omfavne alle kvinner, er en gjenganger. Popartisten Tone Damli Aaberge ga uttrykk for denne fundamentale forvirring etter å ha blitt kritisert for å spille på sex: Der jeg kommer fra betyr feminisme at kvinner støtter hverandre uansett, sa hun.

Ja, og alle menn må støtte Justin Bieber. Uansett.
Jeg intervjuet en gang Madeleine Albright, tidligere utenriksminister i USA, som sa: Det er en egen plass i helvete for kvinner som ikke støtter hverandre.

Helvete heller. Kvinner er da individer, ikke en fanklubb.

Og når kvinnene som er hjemmeværende er ferdig med å klage på de fæle feministene for denne gang, kommer Unge Høyre og sutrer over ikke å få gå i toget under parolen "Nei til likestilling — ja til likeverd" eller hva de nå har funnet på denne gangen bare for liksom å bevise at 8. mars er en venstrevridd sammensvergelse som er for selvbestemt abort, likelønn og det som verre er. Det var ikke alltid sånn. Erna Solberg er feminist, så klart. Det samme var Kaci, Astri Nøkleby Heiberg, Anne Lise Høegh, ja, flere generasjoner med Høyre-kvinner var stolte feminister og barrikadestormere, men nå røyker de heller sokkene sine i Unge Høyre enn å gå i tog.

Og så er det selveste likestillingsministeren, Solveig Horne, som ikke får seg til å ta F-ordet i sin munn, men kaller seg til nød hverdagsfeminist. Det handler visst om å få hverdagen til å gå i hop for folk og høres mest ut som en logistisk utfordring i rekkehusgrenda. Men Horne vil også bekjempe vold mot kvinner, omskjæring og det kjønnssegregerte arbeidsmarkedet.

Da må Horne passe seg, for det høres nesten ut som hun er feminist på ordentlig. Det skulle jammen ikke forundre meg om Horne til og med er mot undertrykking av afghanske jenter, og da kan hun for eksempel påpeke at det er lite diskusjon om pappaperm og kontantstøtte i Afghanistan, så norske feminister burde klappe igjen og heller prise seg lykkelig for at de får gå på skole og ikke i burka.

Det er trumfkortet. Norske feminister er en gjeng selvopptatte hvite middelklassedamer som bare gnåler om seg og sitt og gir katta i polske stuepiker og nigerianske prostituerte. Når Siv Jensen med stor patos hevder at feministene har sviktet innvandrerkvinnene, er det nye runder i debattstudioene, og det hjelper ikke at feminister sier, kremt, hallo, det er faktisk vi som driver krisesentre og møteplasser og jobber internasjonalt for kvinnefrigjøring. Da sier bare Jensen, pøh, alt dere er opptatt av er kjønnskvotering i styrene, og så er det slått fast.

Siste kvinne ut er KrFs nestleder Dagrun Eriksen som mener 8-marsparolen mot legers reservasjonsrett er "egoistisk og pinlig". Feminister, til og med "designere og skuespillere", som Eriksen påpeker i VG for riktig å understreke hvilken suspekt gjeng vi har med å gjøre, burde bry seg om langt viktigere ting enn kvinners adgang til abort. Særlig, som nye feminister ville sagt.

Beklager, Dagrun, men ditt parti og regjeringen har gitt feministene enda en festdag ved å angripe den ene rettigheten som er hellig, både faktisk og symbolsk. Det skjønner ikke bare 70-tallsfeminister i Høyre, men nye generasjoner. Forsøket på avsporing lykkes ikke denne gangen. De fæle feministene har massiv støtte langt inn i rekkehusgrenda.

Og nå kommer de og tar dere.   

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.