Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La oss være ærlige: Regjeringskvartalet har ikke vært et «godt» byrom i moderne tid. 

Kanskje det nå kan bli bedre?

HØYT OG GRØNT: «Rak rygg» er et av de syv innleggene i arkitekturkonkurransen for nytt regjeringskvartal. Foto: Statsbygg
HØYT OG GRØNT: «Rak rygg» er et av de syv innleggene i arkitekturkonkurransen for nytt regjeringskvartal. Foto: Statsbygg Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alltid rart å bevege seg ned til regjeringskvartalet. Snart seks år etter 22. juli 2011 ser området fortsatt ut som en krigssone. Høyblokka er delvis dekket av det en kollega en gang beskrev som et sørgeklede, det er sperringer, vakter og igjenspikrede vinduer. Som bruksområde er arealet, og gatene rundt, fullstendig skadeskutt. I går tok jeg turen, men før jeg slapp inn på 22. juli-senteret måtte jeg forklare vakta at jeg var der for å se de sju løsningsforslagene i arkitektur- og designkonkurransen for et nytt regjeringskvartal. Bakteppet kunne ikke vært tydeligere: 5700 mennesker skal etter planen jobbe her i framtida. Det må være trygt. Og for å få plass til alle: Det må bli høyt. Det må bli massivt.

Men det må også bli levelig for byen.

«Manhattan i Oslo» og «Festning Hammersborg» ble de sju forslagene beskrevet som på Kulturnytt tirsdag morgen. Venstres Ola Elvestuen omtalte prosjektet som «gigantomani» og vil gå til valg på å skrote premissene for hele arkitekturkonkurransen. Han er bekymret for effekten de massive bygningene vil ha på nærliggende områder som Youngstorget og Møllergata. Byantikvar Janne Wilberg er også bekymret. For at høyblokkene kommer til å skape presedens for gatene rundt, at Barcode bare er barnemat sammenliknet med hvordan det kan bli på Hammersborg. «Det planlegges som om det var alvorlig plassmangel hos oss», skrev Kåre Willoch i et innlegg i Aftenposten forrige uke.

Hvorfor skal hele regjeringsapparatet på død og liv skvises inn på akkurat denne lille plassen?

Det er unektelig et godt spørsmål. Etter forrige bygningsrunde har vi fortsatt et nasjonalgalleri, et samtidskunstmuseum og et Hoved-Deichman vi ikke vet hva vi skal fylle med, om vi ikke trenger et kongelig norsk utenriksdepartement også.

Samtidig: For en som har tilbrakt store deler av livet et steinkast fra regjeringskvartalet, må jeg si at jeg var positivt overrasket over hvordan området kan se ut i framtida. Nasjonsbyggende arkitektur til tross, området har vært veikryss, tunnelhelvete, byggeplass og folketom betongørken så lenge jeg kan huske. På kveldstid: Mørkt og lite hyggelig. På dagtid: Den lille parken på oversiden av Y-blokka, rett overfor Deichman, det eneste offentlige grøntområdet.

Signalbyggene drukner i hverandre.

Det kan bare bli bedre.

Elvestuen har rett i at vi må etterstrebe gode byrom. Men de diskvalifiseres ikke nødvendigvis av høye hus, alle som har vært på Manhattan vet dét.

Det er det som skjer på bakkeplan som er avgjørende.

Og her har vi, selv med alle kravene til sikkerhet, faktisk ganske mye å gå på.

Hele Norges coronakart