LEDER

Han er den viktigste varsleren i moderne historie

La Snowden komme til Norge nå

Regjeringens feighet overfor stormaktene er påfallende og pinlig.

FÅR IKKE KOMME TIL NORGE:
Edward Snowden
FÅR IKKE KOMME TIL NORGE: Edward Snowden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Varsleren Edward Snowden er blitt en politisk verkebyll for vestlige regjeringer, også vår egen. De fleste – også de som kritiserer Snowdens framgangsmåte – vil vedgå at han gjorde sitt eget land og resten av verden en tjeneste da han i 2013 avslørte massive, elektroniske overvåkingsprogrammer. I USA førte Snowdens lekkasjer til at rettsvesenet fant at viktige deler av regjeringens overvåking var ulovlig. Kongressen vedtok nye lover som ga borgerne bedre personvern. Samtidig fikk resten av verden øynene opp for hvordan overvåkingsprogrammer kan trenge inn i privat korrespondanse og sosiale medier. Det er ingen tvil om at Edward Snowden har bidratt til en ny bevissthet om de elektroniske truslene.

Likevel blir Snowden sittende i eksil i Russland, det eneste landet som ville ta imot ham etter at avsløringene ble publisert. I hans eget hjemland, USA, er det få politikere som våger å snakke om et amnesti eller benådning for Snowden, som er siktet for overtredelse av spionlovene. Likevel er det en viss bevegelse i spørsmålet. For kort tid siden gikk presidentkandidat Bernie Sanders ut med støtte til Snowden, og fikk støtte fra en lang rekke personer innenfor politikk og kultur. Selv om opinionen er i bevegelse, er det likevel usannsynlig at Edward Snowden kan reise hjem i overskuelig framtid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer