LEDER

Han er den viktigste varsleren i moderne historie

La Snowden komme til Norge nå

Regjeringens feighet overfor stormaktene er påfallende og pinlig.

FÅR IKKE KOMME TIL NORGE:
Edward Snowden
FÅR IKKE KOMME TIL NORGE: Edward Snowden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Varsleren Edward Snowden er blitt en politisk verkebyll for vestlige regjeringer, også vår egen. De fleste – også de som kritiserer Snowdens framgangsmåte – vil vedgå at han gjorde sitt eget land og resten av verden en tjeneste da han i 2013 avslørte massive, elektroniske overvåkingsprogrammer. I USA førte Snowdens lekkasjer til at rettsvesenet fant at viktige deler av regjeringens overvåking var ulovlig. Kongressen vedtok nye lover som ga borgerne bedre personvern. Samtidig fikk resten av verden øynene opp for hvordan overvåkingsprogrammer kan trenge inn i privat korrespondanse og sosiale medier. Det er ingen tvil om at Edward Snowden har bidratt til en ny bevissthet om de elektroniske truslene.

Likevel blir Snowden sittende i eksil i Russland, det eneste landet som ville ta imot ham etter at avsløringene ble publisert. I hans eget hjemland, USA, er det få politikere som våger å snakke om et amnesti eller benådning for Snowden, som er siktet for overtredelse av spionlovene. Likevel er det en viss bevegelse i spørsmålet. For kort tid siden gikk presidentkandidat Bernie Sanders ut med støtte til Snowden, og fikk støtte fra en lang rekke personer innenfor politikk og kultur. Selv om opinionen er i bevegelse, er det likevel usannsynlig at Edward Snowden kan reise hjem i overskuelig framtid.

Her hjemme er Edward Snowden blitt et problem for regjeringen. I 2013 – under de rødgrønne – ble det avslag på en søknad om å få Snowden til Norge som overføringsflyktning. I fjor fikk han Bjørnson-prisen, men ble ikke sluppet inn i Norge. I mars i år ble Snowden tildelt den norske PEN-klubbens Ossietzky-pris som etter planen skal deles ut i Universitets aula 18. november. Regjeringen sier fremdeles nei til å garantere for at han ikke blir utlevert til USA om han kommer til Norge. PEN-klubben, støttet av norske presseorganisasjoner, tapte en sak mot Justisdepartementet som gjaldt dette. Nå varsler filmregissøren Oliver Stone at han kommer til Oslo i slutten av september for å lansere sin kontroversielle storfilm om Edward Snowden.

Norge er et land som gjerne går med brystet først for å markere menneskerettigheter og ytringsfrihet. Når det passer. Erna Solberg ga Facebook-sjefen en smekk og fikk applaus for det. Men Dalai Lama fikk en så ynkelig behandling i Norge at det var skammelig. Når stormaktene USA og Kina løfter pekefingeren, hopper regjeringen. Friere er vi ikke. Likevel står kravet fast: Edward Snowden må være velkommen til Norge for å motta sine priser, og for å bo og virke her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer