Debatt: Nyhetsvarsel på toget

La toget forbli vår siste skanse for ro og fred i sinnet

Når NSBs skjermer hvert tiende sekund flasher en ny nyhetssak, blir vår visuelle oppmerksomhet kapret.

IRRITASJON: Med med stadig økende irritasjon «må» vi lese (for femtende gang siden Brumunddal) saken om den østerrikske alpinisten som må stå over rennet i Val Gardena grunnet korsbåndsskade, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IRRITASJON: Med med stadig økende irritasjon «må» vi lese (for femtende gang siden Brumunddal) saken om den østerrikske alpinisten som må stå over rennet i Val Gardena grunnet korsbåndsskade, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Meninger

Tvungen eksponering for korte overfladiske nyheter, digitalt presentert på store informasjonsskjermer, preger stadig flere deler av det offentlige rom (sykehus, stasjonsbygninger, venterom etc.). NSB har også hoppet på dette toget og utvidet sitt samfunnsoppdrag.

Jo Fougner Skaansar
Jo Fougner Skaansar Vis mer

Ikke bare skal vi passasjer fraktes punktlig og komfortabelt fra A til B (lokførerne er tilbake på jobb), nyhets-tvangsfôring har også her blitt en del av servicetilbudet.

Som togreisende på en del strekninger eksponeres vi for en nyhets(mal)strøm med 10-12 korte saker av varierende interesse.

Disse sirkulerer kontinuerlig på strategisk plasserte og lyssterke skjermer, flere i hver vogn, hele togturen igjennom fra Dombås til Larvik og fra Halden til Kongsvinger, med bytte på Nationaltheatret.

Årsaken til at en del av oss synes dette er så irriterende og distraherende, kan muligens forklares av det man i psykologien kaller refleksiv oppmerksomhet.

Evolusjonen har nemlig sørget for at nervesystemet vårt automatisk reagerer på plutselige eller raske endringer i vår sanseverden. Du har kanskje merket det selv når noen går forbi i korridoren utenfor en åpen dør, og du bare automatisk snur hodet og ser?

Refleksiv oppmerksomhet hjelper oss mennesker til å fungere tålelig bra i en uoversiktlig verden, men det har sin pris: Oppmerksomheten vår blir nemlig automatisk ledet vekk fra der den var øyeblikket tidligere, mot åstedet for endringene.

Når NSBs skjermer hvert tiende sekund flasher en ny nyhetssak, blir vår visuelle oppmerksomhet kapret, og med stadig økende irritasjon «må» vi lese (for femtende gang siden Brumunddal) saken om den østerrikske alpinisten som må stå over sesongåpningen i Val Gardena grunnet korsbåndsskade.

Togturen som en slags samfunnets siste skanse for noen timers ro og fred i sinnet; togturen som mikrokosmos; togturen som et lite eventyr eller en historie i seg selv – alt dette svinner litt hen med blinkende nyhetsrulett på informasjonsskjerm.

Det er en avsporing fra NSB, en avsporing til Val Gardena, til Val di Fiemme og Val Kilmer, før vi er fremme – ved poenget: La toget forbli vår siste skanse, la oss få sette pris noen timers togtur i ro og fred med naturen utenfor, og den søta jenta på plass 173 som uforstyrret blikkfang.

Å ta toget for å lese nyheter er like meningsløst som å lese nyheter for å ta toget.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.