Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- La TV2 og P4 finansiere NRK!

Professor Rolf Høyer foreslår at TV2 og P4 skal finansiere NRK. Konsesjonsavgift, reklameavgift eller bortauksjonering av de attraktive konsesjonene er tingen, mener han. - La oss få én reklamefri kanal og fjern lisensen, sier professoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rolf Høyer, professor ved Senter for medieøkonomi på Handelshøyskolen BI, støtter Trygve Hegnars utspill om at de som skal ha konsesjon for TV2 og P4, må punge ut.

- Det er oppsiktsvekkende hvordan man i Norge har lagt forholdene til rette for framvekst av levedyktig riksdekkende kommersiell kringkasting. Her har vi vært et «foregangsland», humrer professor Høyer.
- Har vi vært for flinke til å gi TV2 og P4 gunstige kår?

- Vi har helt utilsiktet blitt et foregangsland. Det var ikke så mange økonomer involvert da TV2 og P4 ble utredet politisk, fastslår han.

Bør skatte

- Hva kan Kulturdepartementet gjøre når de to reklamemonopolenes konsesjoner utløper?

- To ting. Én mulighet er å innføre konsesjonsavgift. Man kan arrangere en konsesjonsauksjon, som i Sverige og England, eller man kan innføre en avgift på TV- og radioreklame, mener professor Høyer.

Høyer har forslag til hvordan en avgift eller skatt bør brukes.

- La de kommersielle kanalene finansiere en statlig TV-kanal. I dag er den vesentligste forskjellen mellom NRK og de kommersielle kanalene at NRK er lisensfinansiert. Siden det er en omstridt finansieringsform, og NRK ikke har muligheten til å hente inn reklamekroner, kan det være løsningen, foreslår Høyer.

- Selv om dette er metoder som ikke er uvanlige i andre land, kan de fortone seg kontroversielle her hjemme, hvor TV2 og P4 har vent seg til sjenerøse rammebetingelser.

Slippe lisensen

- Hvorfor bør TV2 og P4 betale reklameavgift?

- De bruker en nasjonal infrastruktur, en svært begrenset ressurs, og får det privilegiet det er å nå ut til hele folket med reklame. Vi ønsker én reklamefri kanal, og da bør det være akseptabelt å innføre en kryssubsidiering. Ved å la en konsesjons- eller reklameavgift finansiere NRK, kunne vi slippe både lisensen og sponsorplakatene, fastslår professor Høyer.

Han mener de to reklamekonsesjonenes utløp kan være en fin anledning for Kulturdepartementet til å lansere nye reguleringsprinsipper.

Dropp dyr sport!

- Men reklameavgift eller konsesjonsauksjon vil ikke innbringe nok penger til å finansiere NRK TV?
- Nei, og derfor må NRK avslutte den avsindige konkurransen med TV2. Det koster flesk når NRK overbyr TV2 på sportsrettigheter. Overlat sporten til TV2 og betal-TV, oppfordrer Høyer.

Han vet at dette neppe er god latin i NRK.

- Selvfølgelig vil Einar Førde mislike en slik tanke, ler professoren. - Men det er likegyldig for seerne hvor de får servert idretten, bare det er på en riksdekkende kanal. Og i sportssendingene ligger det et utrolig potensiale for å hente inn reklamekroner. Den muligheten har ikke NRK.

Legg ned

- NRK må droppe regionsatsingen og overlate lokal-TV til lokal-TV-konsesjonærene. Da kan det bli levelige kår for disse også. I stedet bruker NRK millioner på å konkurrere med lokal-TV. De bør heller satse alt på å gi oss det de kommersielle og lokale stasjonene er dårlige på.

- Som for eksempel?
- Nyheter! I kommersielt TV presenteres bare det pirrende og oppsiktsvekkende. Det er ikke i det kommersielle TVs interesse å presentere analyser eller dyptgående informasjon. De vil ha seere og serverer underholdning. Mens en statlig allmennkanal skal servere maksimum kvalitet.

Undervurderer

- Dermed forsvinner NRK- seerne i hopetall?

- Nei, jeg har sett at kringkastingssjefen hevder det, men da undervurderer han det norske folk. Vi vil ha kvalitet. NRK skal være et alternativ med pålitelighet og kvalitet.
Det er en grunn til at seerne flokker seg rundt NRKs nyhetssendinger når det skjer noe viktig eller alvorlig
. Men troverdigheten står på spill hvis NRK fortsetter å konkurrere med TV2 på TV2s hjemmebane, mener professor Høyer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!