- La TV2 og P4 finansiere NRK!

Professor Rolf Høyer foreslår at TV2 og P4 skal finansiere NRK. Konsesjonsavgift, reklameavgift eller bortauksjonering av de attraktive konsesjonene er tingen, mener han. - La oss få én reklamefri kanal og fjern lisensen, sier professoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rolf Høyer, professor ved Senter for medieøkonomi på Handelshøyskolen BI, støtter Trygve Hegnars utspill om at de som skal ha konsesjon for TV2 og P4, må punge ut.

- Det er oppsiktsvekkende hvordan man i Norge har lagt forholdene til rette for framvekst av levedyktig riksdekkende kommersiell kringkasting. Her har vi vært et «foregangsland», humrer professor Høyer. - Har vi vært for flinke til å gi TV2 og P4 gunstige kår?

- Vi har helt utilsiktet blitt et foregangsland. Det var ikke så mange økonomer involvert da TV2 og P4 ble utredet politisk, fastslår han.

Bør skatte

- Hva kan Kulturdepartementet gjøre når de to reklamemonopolenes konsesjoner utløper?

- To ting. Én mulighet er å innføre konsesjonsavgift. Man kan arrangere en konsesjonsauksjon, som i Sverige og England, eller man kan innføre en avgift på TV- og radioreklame, mener professor Høyer.

Høyer har forslag til hvordan en avgift eller skatt bør brukes.

- La de kommersielle kanalene finansiere en statlig TV-kanal. I dag er den vesentligste forskjellen mellom NRK og de kommersielle kanalene at NRK er lisensfinansiert. Siden det er en omstridt finansieringsform, og NRK ikke har muligheten til å hente inn reklamekroner, kan det være løsningen, foreslår Høyer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer