Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oljebransjen

La ungdommen snakke

Ungdommen har sett hvor skoen trykker.

LEDER: Safina de Klerk leder ungdomspanelet omtalt i dagbladets leder i går.    Foto: Privat
LEDER: Safina de Klerk leder ungdomspanelet omtalt i dagbladets leder i går.    Foto: Privat Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens leder tar Dagbladet til orde mot Terje Søviknes sitt initiativ til et ungdomspanel som skal hjelpe olje- og energidepartementet med å kommunisere næringens betydning og behov ut til dagens ungdom.

Dagbladet stiller seg undrende til ungdomspanelet og dermed vårt mandat. Skepsisen begrunnes i oljeprisfall, nedbemanningsprosesser og en labert søkertall inn til petroleumsrelaterte studier. Ungdomspanelet stiller seg til gjengjeld undrende til skepsisen.

Vårt mandat er enkelt, vi skal hjelpe Søviknes med å formidle faktuell informasjon til dagens ungdom. Informasjonen ungdomspanelet ønsker å formidle skal være blottet for hysteri, klikkgenererende overskrifter og store buzzord. Informasjonen skal derimot være forankret i eksisterende forskning gjort av og for næringen, miljøorganisasjoner og internasjonale uavhengige aktører.

Den eneste intensjonen vår skal være å drive fram en faktabasert debatt som reflekterer nyansene om det som har vært og fortsatt er Norges viktigste næring. Vårt ærend er verken å snakke opp en industri med klare utfordringer som må håndteres i årene som kommer, eller å fremme viktigheten av redusere våre utslipp resultert av utvinning på norsk sokkel.

Ungdomspanelet er satt ned for bedre å ruste industrien og det offentlige til å kommunisere med og til ungdom. For å kommunisere ut mot de unge må man naturlig nok også høre på de unge, og det er her ungdomspanelet kommer inn. Vi er åtte unge mennesker fra hele landet, både gutter og jenter, innenfor et bredt spekter av fagfelt og representerer samlet de forskjellige meningene den norske ungdom har om olje- og gassnæringen i dag. Sammen representerer vi norsk ungdom som skal ta over landet og som må ta konsekvensene av valg våre forfedre tok. Vi har kjent på konsekvensene av næringens tilstand og følgene av klimautslipp, fra nedbemanningsprosesser i nær familie til flom på Vestlandet.

Til tross for vår unge alder har vi kjent skoen trykke i regionene rammet hardest og sett kompetansebehov og investeringsmulighetene i regionene som blomstrer. Hør på oss og hva vi har å si, ta tid til å møte oss og innse hvilken ressurs vi er i kampen om omstilling og videre verdiskaping som vi skal leve av. Det er slike som oss og de vi representerer som skal ta over landet, og vi vet at det barn og unge i dag trenger er en debatt strippet for polarisering og skittkasting, men tuftet på faktuelle diskusjoner med utgangspunkt i et nyansert bilde. Det er hva ungdomspanelet vil, og det er hva ungdomspanelet skal.

Hele Norges coronakart