LEDER

Splittelsen i Labour

Labours veivalg angår flere enn britiske velgere

Jeremy Corbyn gjenvalgt

OMSTRIDT: Jeremy Corbyn ble gjenvalgt som partileder i Labour med stort flertall, men vekker fortsatt strid. Her fra åpningen av Labours landsmøte i helgen.  Picture by David Mirzoeff / i-Images.
OMSTRIDT: Jeremy Corbyn ble gjenvalgt som partileder i Labour med stort flertall, men vekker fortsatt strid. Her fra åpningen av Labours landsmøte i helgen.  Picture by David Mirzoeff / i-Images. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Jeremy Corbyn ble som ventet gjenvalgt som leder av det britiske arbeiderpartiet, Labour, i helgen. Den omstridte partilederen vant med et enda større flertall og tilsynelatende klarere mandat enn for et år siden. Han hadde støtte i alle deler av partiets medlemsmasse, ikke bare blant nyankomne på venstrefløyen. Så da er vel alt i orden; opprørerne må erkjenne nederlaget og bøye seg for partidemokratiet? Keep calm and carry on, som britene ynder å si.

Gjenvalget vil ikke stanse den brutale striden som har truet med å rive partiet i filler de siste månedene. Til det er sårene for dype, de politiske forskjellene for store og de personlige motsetningene for uforsonlige. Corbyn skal lede en parlamentarisk gruppe, hvor et stort flertall verken har tillit til hans lederskap eller politikk, med god grunn. Problemet er at opprørerne, som i hovedsak består av ledende sentrumsorienterte politikere, heller ikke har et valgbart alternativ. Det har de siste åras parlamentsvalg vist med all tydelighet.

Labour er mil fra sine velmaktsdager under Tony Blairs nye Labour, og man må tilbake til 1980-tallet for å finne svakere meningsmålinger. Samtidig har ikke Blairs arvinger maktet å ta et troverdig oppgjør med hans feilgrep, ikke minst i sikkerhetspolitikken, men også når det gjelder nasjonale utfordringer som økte forskjeller og arbeidsinnvandring.

Labours mangel på nye svar har ført velgere til høyrepopulistiske Ukip og la grunnen for Brexit. Corbyn alene kan ikke ta skylda for det siste, selv om mange fortsatt er rasende for hans hjelpeløse valgkamp.

Storbritannia trenger en mer effektiv og kraftfull opposisjon til en av de mest mørkeblå regjeringer siden Margaret Thatcher. Allerede neste år, i mai eller oktober, kan Theresa May skrive ut nyvalg, vel vitende om at hun vil vinne med klar margin mot et Labour som under Corbyn har svingt enda noen grader til venstre. Det begeistrer unge velgere, som ser Corbyn som en britisk Sanders, men skremmer vekk sentrumsvelgere.

Les også: Sparket etter «kupplaner» - nå truer halve Labours skyggeregjering med å trekke seg

Alt tyder på at Jeremy Corbyn er enda en overgangsfigur som aldri blir statsminister, med mindre de konservative roter det enda mer til for seg. I stedet for å bruke krefter på å slåss innad, må partiet konsentrere seg om å skape en ny politikk som gir svar på de alvorlige spørsmålene et liv utenfor EU reiser. Labours veivalg fremover påvirker langt flere enn britiske velgere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer