Veitrafikken er den tredje største utslippskilden i Norge. En overgang fra bensin- og dieselbiler til elbiler er bra for både det globale klimaet og det lokale miljøet, derfor slår naturligvis regjeringen fast at den skal «legge til rette for rask utbygging av ladeinfrastruktur i hele landet, gjennom en kombinasjon av offentlige virkemidler og markedsbaserte løsninger».
At Norge får en godt utbygget infrastruktur for lading av elbil er helt kritisk for at vi skal få en overgang til utslippsfri, elektrisk transport. Vi i Fortum har siden 2012 bygget Norges største ladenettverk, og her er utfordringene regjeringen må løse: Utfordringen for ladestasjoner er på bygda.
Mens det er økonomisk gjennomførbart å etablere ladestasjoner i deler av landet med høy befolkningstetthet og trafikk, så kan det være et gedigent tapsprosjekt å etablere ladestasjoner i spredtbygde strøk. Norges elbilsuksess kommer til å tiltrekke seg nye ladeaktører. Det er bra fordi konkurranse er viktig. Imidlertid vil nye aktører hovedsakelig konsentrere seg om områder der det er økonomisk gjennomførbart å tilby lading, da det er der det er lønnsomt å investere i slik infrastruktur. Det vil ytterligere forsterke forskjellen mellom by og land.

Nedsnødde og fast-isede ladeluker
Det er mulig å bygge en nasjonal ladeinfrastruktur med markedsbaserte løsninger, det ønsker både vi og regjeringen, men det er som regjeringen selv påpeker nødvendig også med offentlige virkemidler. I samarbeid kan vi bidra til å gjøre store utslippskutt og fortsette elbilsuksessen i Norge!
Våre tre råd til regjeringen for å unngå ladekrise i Norge:
• Enova gir i dag samme støtte til utbygging av ladestasjoner i Skien som i Karasjok. Det må differensieres.
• I noen deler av Norge er det ulønnsomt å drive ladestasjoner – selv om staten betaler for etableringen. Det skyldes at driftskostnadene er høyere enn inntektene. Det er derfor behov for en driftsgaranti som gjør at vi ikke taper penger om vi skal få med hele landet på elektrifiseringen av bilparken.

Enorm økning i salg av elbiler
• I dag taper vi penger på mange ladestasjoner hver gang de brukes på grunn av den såkalte effekttariffen. Det er en tariff som er tilpasset kraftkrevende industri, og det er vanskelig å skjønne hvorfor en bruker av en planlagt hurtigladerstasjon i distriktet skal defineres som kraftkrevende industri fordi han skal lade en Nissa Leaf i 20 minutter. NVE har vist at dette forstår de ikke, selv etter mange års kunnskapsformidling fra oss. Skal politikerne nå sine mål, må de også gripe inn.
• Om vi skal få skikkelig fart på elbilovergangen i Norge, så er vi helt nødt til å få på plass infrastrukturen disse bilene trenger. I dag finnes det for eksempel bare én enkelt ladestasjon i Finnmark, et fylke som er geografisk større enn hele Danmark. Det er den eneste måten vi kan unngå en ladekrise i Norge som vil ramme byene, men særlig distriktene.