Lader opp til krigen om de håndholdte

Nintendos nye håndholdte vidunder, DS, lover touchscreen og WiFi.

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Nintendo ruster opp til kampen mot Sonys nye håndholdte spiller, PSP.

I dag viste den japanske spillgiganten fram Gameboys nye bror, foreløpig kalt Nintendo DS, her på E3, verdens største spillmesse.

Formålet med den er å vise at når Nintendo finner på noe nytt, skal det være kruttet.

- Vil du kjøre fortere i de samme gatene, eller vil du ta en helt ny vei, spurte salgs- og markedssjef Reggie Fils-Aime retorisk fra scenen under presseshowet.

På nett

Revolusjon eller ei, Nintendo viste i dag fram et produkt med en rekke nye egenskaper. DS står for Dual Screen (to skjermer), og vi fikk se en slank og elegant liten maskin med to skjermer og som lover følgende spillrevolusjoner, ifølge Nintendo selv:

 • To skjermer der hver skjerm kan programmeres til å vise 2D eller 3D. Det avgjør utviklerne.
 • Skjermene kan enten arbeide sammen eller vise forskjellige bilder. For eksempel kan den nederste vise kart, mens du skyter i den andre. Eller du kan vise en figur over begge skjermene, med beina i den nederste og overkroppen i den øverst skjermen.
 • DS kommer med touchscreen, som kan brukes til å spille med.
 • Online-muligheter. Nintendo DS har Wifi, noe som betyr at du kan spille mot kompisene verden over trådløst.

  DS slippes i løpet av året i USA og Japan. Europa og Australia kan kjøpe maskinen i første kvartal neste år. DS vil også få et annet navn når den kommer på markedet.

  Minner om GBA

  DS minner om en Gameboy Advanced (GBA) med to bakbelyste skjermer som skal være på samme størrelse som GBAs skjermer i dag.

  Ellers har den seks knapper. Nyheten touch-screen bruker du enten en penn eller fingeren på. DS har innganger både for Gameboy og Gameboy Advanced-spill, i tillegg til de nye DS-kortene.

  Nintendo viste frem en skrytevideo der spillutviklere som Activision, Nemco, Vivendi og Atari alle sammen mente DS var nærmest revolusjonerende. Den nye håndholdte kommer til å forandre innholdet i spill, hvordan du spiller og hvordan du lager dem, var beskjeden.

  Beretningen om en varslet suksess?

  Men blir den en suksess? Vel, Nintendo har et par fordeler. Gameboy har i 15 år vært ledende på det håndholdte markedet.

  Andre konkurrenter,som Nokia og Sega, har lansert til sammen ni forskjellige alternativer, uten stor suksess.

  Men til jul lanserer Sony sin PSP, en kraftig spillmaskin som også skal fungere som en multimediemaskin for de mer eller mindre tekno-freakete blant oss. Sonys Playstation 2 er spillkonsollenes største suksess, med millioner av fornøyde kunder verden over.

  Nintendo ville stå fram som et selskap i medvind, som driver de totale spillmarkedet fremover og hvor spørsmålet egentlig burde være om PSP klarer seg i kampen mot Nintendos håndholdte. Det ene skjermbildet etter det andre ble trukket frem for å vise at Nintendo er et vinnende selskap for tiden.

  Nye spill fra Nintendo

  Dagens presseshow handlet om mer enn hardware. Reggie Fils-Aime viste stolt frem den nye versjonen av Metroid som så gjenkjennelig og imponerende ut, der Shamus kjempet mot den mørke Shamus.

  - Vi liker spill med store helter og store eksplosjoner. Eller hva med spill som holder deg våken om natta, kommenterte Fils-Aime før han viste frem trailere av Starfox og det skremmende syke Resident Evil 4. I tillegg kommer det nye Mario-spill og Terminator 3, for å nevne noen av de vi fikk se glimt av under presseshowet.

  Men mest applaus fikk en kort demo av Zelda, et av de beste spillene på markedet, uansett konsoll. Nintendo lovet her en ny versjon, men uten en slippdato.

  Men når hjernen bak Mario, Donkey Kong og Zelda, Nintendos legendariske sjefsdesigner Shigero Miyamoto, kom på scenen med Zelda-skjold og sverd, reiste fansen seg i salen.

  Så får vi se om kjøperne applauderer Nintendos nye konsoller og spill i like stor grad.

- TA EN HELT NY VEI: Nintendos salgssjef, Reggie Fils-Aime, avslører den etterlengtede Nintendo DS, en banebrytende nyvinning på det bærbare markedet.
MEKTIG STOLT: Satoru Iwata, sjefen for Nintendo, viser fram Nintendo DS. DS står for «dual screen», og konsollen har to fargeskjermer som også har 3D-muligheter.