Lady Gaga og Barack Obama anklages for å ha kjøpt Twitter-følgere på svartebørsmarkedet

Her er oppskriften på å bli den mest fulgte Twitter-brukeren i Norge.

TWITTERMONSTER: Lady Gagas følgere blir ofte kalt for monsters. Nå er det ikke sikkert at hun har så mange monstere som hun selv tror, etter at det er avslørt at rundt 70 prosent av de 28 millioner følgerne hennes er falske. fot NTB Scanpix
TWITTERMONSTER: Lady Gagas følgere blir ofte kalt for monsters. Nå er det ikke sikkert at hun har så mange monstere som hun selv tror, etter at det er avslørt at rundt 70 prosent av de 28 millioner følgerne hennes er falske. fot NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet): De senere år har det i utgangspunktet marginale sosiale mediet Twitter økt i en voldsom fart. I april i år hadde tjenesten registrert 500 millioner brukere verden over. Disse følger med på hveranders gjøren og laden, i form av korte statusoppdateringer.

Som en følge av denne farsotten, har det å ha mange Twitter-følgere blitt et av den sosiale nettverdenes største statussymbol.

Denne uka har det blitt avslørt at blant annet at rekordinnehaveren av antall følgere, Lady Gaga, og USAs president, Barack Obama, har henholdsvis 71 og 70 prosent falske eller inaktive følgere.

De falske følgerne er laget av såkalte bots - altså ikke av ekte mennesker, ifølge The Guardian.

Avslørt Gaga og Obama har blitt avslørt av den ferske tjenesten Status People, hvor man kan man finne ut hvor stor prosentandel ekte følgere en Twitter-konto har.  

Verktøyet deler Twitter-følgerene i tre kategorier: «falsk», «inaktiv» og «god».

- En «falsk» konto er satt opp for å følge mest mulig folk og sende ut spam. Normalt sett har de ingen følgere selv, men følger et stor antall brukere. En «inaktiv» konto har ikke hatt aktivitet på ei god stund. Det kan godt hende de er oppretta av ekte mennesker, men de er konsumenter av informasjon, snarere enn å dele noe selv. Resten er «gode» kontoer, sier mannen bak Twitter-verktøyet, Rob Waller, til The Guardian.

Kjøpe Twitter-følgere The New York Times skriver også at man kan kjøpe seg nye Twitter-følgere for en slikk og ingenting.

Det er ikke bevist at verken Lady Gaga, Barack Obama eller noen av alle kjendisene med en lav prosentandel «gode» følgere har gjort dette, selv om det befinner seg bots, og ikke mennesker, bak 71 prosent av de 28 millioner kontoene som følger Lady Gaga. Mange går imidlertid langt i å sette dem i forbindelse med følgerkjøp.

Undertegnede har i denne anledning selv testet en av oppskriftene på å øke følgerlista drastisk, for å verifisere at det er mulig å kjøpe seg flere Twitter-følgere bare ved et lite museklikk.

Slik går man fram Kort tid etter at denne journalisten betalte en symbolsk sum på fem dollar til en selger på nettstedet Fiverr, ble i overkant av 750 falske profiler lagt til i Twitter-følgerlista.

I tillegg florerer det med nettsider av typen USocial.net, InterTwitter.com og FanMeNow.com, som også selger tusenvis av Twitter-følgere.

IKKE BLANT TWITTERS MEKTIGSTE?: Det hjelper altså ikke å være verdens mektigste mann når det kommer til sosiale medier. Foto: NTB Scanpix
IKKE BLANT TWITTERS MEKTIGSTE?: Det hjelper altså ikke å være verdens mektigste mann når det kommer til sosiale medier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dermed kan man for en ikke altfor stor sum lett gå forbi Norges mest fulgte mann, Jens Stoltenberg, på Twitter.

Ville få flere jobber Den amerikanske komikeren Dan Nainan, som blant annet har opptrått for Obama, har selv fortalt hvordan han kynisk kjøpte seg flere følgere for å skaffe seg jobber. På et par dager gikk han fra rundt 700 følgere til 220 000.

- Tallet Twitter-følgere jeg hadde sto ikke i stil til antallet mennesker som visste hvem jeg var. Der er et enormt statusstempel å ha et stort antall følgere. Når folk ser det høye antallet, tenker de at denne fyren er populær og vil booke ham, forklarer Nainan til New York Times.

Will Mitchell, gründeren bak PR-firmaet Clear Presence Media, sier at han har kjøpt mer enn en millioner følgere til klientene sine - som inkluderer musikere og en kjent skuespillerinne som han ikke vil navngi.

- Det er så billig. En gang kjøpte jeg 250 000 følgere for 2500 dollar, sier han til New York Times.

TWITTER-GRÜNDER: Jack Dorsey skapte det sosiale mediet Twitter i 2006. Nå har det blitt en gullgruve. Foto: Ntb Scanpix
TWITTER-GRÜNDER: Jack Dorsey skapte det sosiale mediet Twitter i 2006. Nå har det blitt en gullgruve. Foto: Ntb Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer