Læring eller gapestokk

Uansett hva kommisjonen leverer i dag må samfunnet bruke mer tid på læring enn å sette opp gapestokker. Klarer vi den øvelsen?

REALISME: «Et samfunn som tror det kan vedta seg ut av noen terrorfare eller skaffe seg noen garantier for at 22. juli aldri skal skje igjen, er et naivt samfunn,» skriver kronikkforfatteren. Det har vært mye diskusjon rundt politiets manglende beredskap, og i dag kommer 22. juli-kommisjonens rapport. Bildet er fra dagen for minnemarkeringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
REALISME: «Et samfunn som tror det kan vedta seg ut av noen terrorfare eller skaffe seg noen garantier for at 22. juli aldri skal skje igjen, er et naivt samfunn,» skriver kronikkforfatteren. Det har vært mye diskusjon rundt politiets manglende beredskap, og i dag kommer 22. juli-kommisjonens rapport. Bildet er fra dagen for minnemarkeringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

22. juli-kommisjonen leverer i dag sin innstilling etter gjennomgang og evaluering av styresmaktenes rutiner og handlinger 22. juli. Mange etterlatte, pårørende og andre har store behov for å få svar på hvorfor ikke flere ble reddet og katastrofen avverget. Ingen er uenig i at mer kunne vært gjort for å unngå eller begrense omfanget av massedrapene. Men hvordan evaluere man nødetatenes innsats under et terrorangrep som ingen kunne forestille seg?

Uansett hva kommisjonen leverer i dag må samfunnet bruke mer tid på læring enn å sette opp gapestokker på torg og tun for enkeltpersoner som er eksemplet på en rutine eller framgangsmåte som ikke fungerte. Klarer vi den øvelsen?

Når man er i nød eller livet står på spill ønsker man seg ingenting annet enn at hjelp kommer. Helst for 30 minutter siden. Den følelsen kjente jeg også på når vi fryktet for livet og hørte sirener langt borte. Jeg kunne ikke tenke meg at det ikke fantes et helikopter med spesialtrent politi eller militære som ble satt inn i slike situasjoner. Men ingenting skjedde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer