Lær å lese med bæsjehumor

Den beste lesestart-appen hittil.

LØS TANN: Camilla Kuhns bildebok «Løs tann» følger med gratis når du laster ned den nye samleappen for lesetreningsbøker, «Løveunge». Illustrasjon fra appen.
LØS TANN: Camilla Kuhns bildebok «Løs tann» følger med gratis når du laster ned den nye samleappen for lesetreningsbøker, «Løveunge». Illustrasjon fra appen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Barnebøker på nettbrett egner seg godt til lesetrening. Du enkelt velge om du vil lytte eller lese selv, og med tilrettelagte apper kan nybegynnerleserne følge ordene ettersom det blir opplest — som ved karaoke.

Samlaget og Gyldendal slapp hver sine lesetreningsapper tidligere i år, og nå har Cappelen Damm lansert sin: «Løveunge». Den retter seg mot de aller ferskeste leserne, og er den beste hittil.

Som i de andre appene, får du også her én bok gratis når du laster ned appen, mens de andre sju kan kjøpes enkeltvis. Kjøpte bøker er ordnet i en egen bokhylle, mens bøkene som er til salgs ligger like under, med mindre ikoner. Jeg skulle ønske de var enda mindre synlige, for å minske kjøpepresset.

God innleser
Men bøkene fortjener skryt. Jeg har testet gratisboka, Camilla Kuhns «Løs tann», samt Reidar Kjelsens «Æsj» — begge gjennomførte bildebøker med en god porsjon bæsjehumor.

Lær å lese med bæsjehumor

Du velger mellom ulike lesemodus: Lese for meg, les selv, lesehjelp, les inn og hør deg selv. Lesehjelp er karaokeversjonen, med svært langsom høytlesning og tydelig merking av ordene i teksten ettersom de blir lest. Store bokstaver og korte setninger gjør det lett å følge med. Men lesehjelp-modusen blir langsom for dem som bare vil høre historien. Derfor er det fint at vi kan velge vanlig høytlesning også.

Bæsjehumor
Begge bøkene er godt lest av Haakon Strøm, med enkle lydeffekter som framhever uten å forstyrre. For eksempel i Kuhns bok om Tim, som har ei løs tann.

Vi hører det knase når tanna løsner under frokosten, og klirre i doskåla seinere. Når Tim roper at tanna er i bæsjen, gir stemmen gjenlyd, som om han står bøyd over doen — akkurat som i bildet.

Men det er først og fremst illustrasjonene som forteller historien. De er tydelige, med få, klare og kontrasterende farger, og uttrykksfulle ansikter — som gjerne står i motsetning til andre i samme oppslag.

Reidar Kjelsens «Æsj» handler om ei flue som steller og vasker seg — og spiser bæsj til middag. For hva er egentlig «æsj» — og er det noe annet for mennesker enn for fluer? Det er det implisitte spørsmålet i den lille fortellingen, tegnet i fandenivoldsk kjelsensk stil, med korte, pekebok-aktige setninger à la «Flue kammer håret» og «Bæsj til frokost!». Det siste lest med frydefullt, barnlig trykk på «b», før stemmen blir formanende: «Flue snakker ikke med bæsj i munnen». Slik forsterkes kontrastene, som også kommer til uttrykk gjennom glansbilderammene rundt flere av de ekle motivene.

I begge bøkene fungerer kontrastene både humoristisk og tydeliggjørende. Resultatet er to svært gode og morsomme lesetreningsbøker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer