Lær av Giske, Solhjell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILDELING: Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell har kommet med et innspill om å gjøre fildeling lovlig «mot at man finner en måte å betale opphavsmenn på». Vi har i dag et lovverk som skal hindre ulovlig nedlasting. Mener du at det er viktigere å tilfredsstille nettbrukere som vil ha alt gratis enn å sørge for at utøvende kunstnere og opphavsmenn kan leve av det vi skaper?

Det finnes i dag lovlige måter å laste ned musikk og filmer på.

Det finnes betalingsmekanismer også. Skuespillere som medvirker i norske filmer får fem prosent av produsentens inntekter. Jo flere dvder som selges eller eventuelt lastes ned lovlig – jo større blir som kjent inntektene.

Mange skuespillere har også en royaltyavtale med lydbokprodusentene. Jo flere bøker som lastes ned lovlig eller selges i butikken- jo større blir vederlaget for innsatsen. Betyr kunnskapsministerens utspill at han ønsker at staten skal gå inn og betale for fildelingen i stedet for brukerne? Har du tenkt på hvor dyrt dette vil bli?

Jeg anbefaler deg å ringe Trond Giske for å høre hva slags vern utøvende og skapende kunst- nere har etter norsk lov. Vi har faktisk et lovverk som skal gjøre det mulig å leve av det vi skaper!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer