Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Mobil i skolen

Lær barna hvordan de skal bruke mobilen

Ja, mobilen kan distrahere. Men da er det helt sentralt at barna bevisstgjøres på dette, og lærer seg hvordan de kan håndtere det.

MOBIL I SKOLEN: For de aller fleste er mobilen en helt integrert del av hverdagen i 2019. Å nekte barn å ta del i dette, avsondrer dem fra virkeligheten vi lever i, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MOBIL I SKOLEN: For de aller fleste er mobilen en helt integrert del av hverdagen i 2019. Å nekte barn å ta del i dette, avsondrer dem fra virkeligheten vi lever i, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Guri Melby
Guri Melby Vis mer

Opplæring i hvordan man kan bruke teknologi på en nyttig og fornuftig måte, er avgjørende for barna som vokser opp i dag. Da kan vi ikke fjerne mobilen verken fra skolen eller hverdagen.

Mathilde Tybring-Gjedde (H) skriver i Dagbladet at «Dagens skole klarer ikke å motstå de negative sidene av det digitale samfunnet». Hun har sett at leseferdighetene hos femtenåringene våre har gått nedover i den siste PISA-undersøkelsen og er bekymret. Det er jeg også.

Men jeg er mer bekymret for politikere som gjør bastante konklusjoner basert på lite empiri, enn jeg er for bruk av digitale verktøy i skolen. Det ligger store muligheter i teknologien som jeg er redd for at vi går glipp av dersom en stor skepsis mot moderne digitale verktøy nå brer seg.

Man trenger ikke være forsker for å forstå at smarttelefon og andre verktøy påvirker oss. Spørsmålet er hvilke konsekvenser det bør få for hvordan vi regulerer bruken.

For noen uker siden sa statsråd Nikolai Astrup (H) at foreldre ikke bør gi barna mobil før de blir tenåringer. Han var bekymret for digital avhengighet. Det er nok et reelt problem for noen. Men for de aller fleste er mobilen en helt integrert del av hverdagen i 2019. Å nekte barn å ta del i dette, avsondrer dem fra virkeligheten vi lever i.

Likevel er dette en populær strategi om dagen. I Stavanger har det rødgrønne flertallet nettopp foreslått mobilforbud for alle grunnskoler i kommunen, og førsteklassingene skal fratas PC-en.

Ja, mobilen kan distrahere. Men da er det helt sentralt at barna bevisstgjøres på dette, og lærer seg hvordan de kan håndtere det. Jeg mener selvsagt ikke at barn skal få bruke mobilen sin når som helst, hvor som helst. Men jeg har heller ingen tro på at barns leseferdigheter blir bedre av at laptopene oppbevares i et skap i gangen.

Jeg utelukker ikke at mye skjermbruk er en av årsakene til at barn leser mindre. Men det kan være andre tiltak enn å si nei til mobil i skolen som kan motvirke denne trenden. Fortsatt har vi altfor mange dårlig utstyrte skolebibliotek som ikke inspirerer barn til mer lesing. Og fortsatt har vi en lang vei å gå når det gjelder å få alle lærere i alle fag og på alle trinn til å se på seg selv som leselærere.

Når vi ser at elevene sliter på skolen, er det viktigste vi kan gjøre, å gi dem de beste lærerne. Det betyr at vi trenger lærere med stor kunnskap i grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning. Men det betyr også at vi trenger lærere som greier å bruke teknologi på en god måte i undervisningen. Det kan nemlig bety at hver og én kan få utfordringer på sitt nivå og slik lære mer, uten å bli tatt ut av klasseromsfellesskapet.

Vi har tillit til at gode lærere, og ikke politikere, vet best hvilke rammer de må sette for barnas skjermbruk i skolen.