DEBATT

Gjengproblemene i Oslo:

Lær kidsa lesing!

Spiren til gjengene vi nå ser i Oslo sør starter med for svake lesere i skolen.

LESING ER NØKKELEN: Klarer vi å vippe flere lesere inn på et middels nivå vil kanskje noen av dem fatte interesse for naturfag og mekanikk, eller samfunnsfag og miljø, eller matematikk eller poesi. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
LESING ER NØKKELEN: Klarer vi å vippe flere lesere inn på et middels nivå vil kanskje noen av dem fatte interesse for naturfag og mekanikk, eller samfunnsfag og miljø, eller matematikk eller poesi. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er uro i Oslo sør. Ungdom samles i gjenger. Politiet styrker innsatsen etter nye skyte- og voldsepisoder. Men alt starter et sted, og for mange starter det i skolen.

I 2017 jobbet jeg i Osloskolen som pedagog på en barneskole i Oslo sør. Jeg observerte mange gode lærere, elever med gnist og en fokusert og tydelig ledelse. Men jeg observerte også svært mye uro i klassene. En kraftig og massiv uro. En uro til bekymring.

Lesing står helt sentralt i skolen. Å kunne lese åpner opp for alle de andre fagene og er en inngang til kunnskap og engasjement. Om du ikke behersker lesing godt vil ethvert annet fag også by på utfordringer. Det vil kreve mer av eleven i hver time, hver uke, måned og år.

Om du hver dag – flere ganger om dagen – møter ord, setninger og begreper du ikke forstår, vil du før eller senere dette av lasset. Det er som å begynne med spansk for viderekomne mens du selv egentlig er på nybegynnernivå. Undervisningen går over hodet på deg og du vil ikke få nok innsikt i språket og heller ikke få med deg innholdet.

Du gir opp, men du vet at du må tilbringe tid på dette spanskkurset hver dag i flere år og ser deg om etter alternative måter å bruke tiden i klasserommet på. Du finner medelever som også har gitt opp og kobler deg opp til dem. Det meningsfulle i skolehverdagen blir å skape vennskap og tilhørighet utenom fagene. Og det er mange i klassen som er i samme sko som deg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer