DEBATT

Debatt: Anbud

Lærdom av søppelskandalen

Er Veireno det sorte fåret i en flokk av skinnende hvite lam? Eller er søppelskandalen nok et eksempel på at renovasjon på anbud er en dårlig idé?

SØPPEL PÅ ANBUD: - NHO burde vite at når politikere i denne situasjonen velger å arrangere priskonkurranse på renovasjon, så velger de samtidig sosial dumping som strategi, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SØPPEL PÅ ANBUD: - NHO burde vite at når politikere i denne situasjonen velger å arrangere priskonkurranse på renovasjon, så velger de samtidig sosial dumping som strategi, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og Norsk Industris direktør Stein Lier-Hansen melder seg på denne debatten i Dagbladet 7. mars. Ifølge dem gir konkurranse om offentlige kontrakter «innovasjon og næringsutvikling». De hevder også at kommunal renovasjonsdrift uten konkurranse «på sikt gir dårligere og dyrere tjenester».

Hvor godt stemmer disse påstandene overens med erfaringene vi har med søppel på anbud?

Det fins få eksempler på at den kommersielle konkurransen gir de resultatene som NHO påstår. Det er kanskje grunnen til at NHO ikke har noe konkret å vise til. Til gjengjeld fins flere eksempler på det motsatte.

La oss ta prisen først. Gjør konkurranse renovasjonen billigere? Ifølge en De Facto-rapport fra 2015, var årsgebyret for husholdningsavfall i 2014 høyest i kommuner der søppelhenting var satt ut til private bedrifter. Gebyret har også økt mest i kommunene der denne tjenesten har vært konkurranseutsatt. I kommunene der renovasjonen var satt ut på anbud, var gebyrveksten i tiårsperioden 2004 til 2014 tolv prosentpoeng høyere enn i kommunene der renovasjonen var i egenregi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer