Lærebøker og identitet

Sammenhengen mellom identitet og historie kan kort forklares slik: Hvordan man ser på seg selv i dag, henger sammen med både hvem man var i går, og hvem man tror man vil være i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en tid hvor våre tradisjonelle livsmønstre kun i begrenset grad overføres fra slektsledd til slektsledd og man i større grad opplever en avvikling av disse, bidrar blant annet skrevne historiske framstillinger stadig mer i vår søken etter å finne ut hvem vi var i går. I denne prosessen spiller også lærebøker en rolle.

I et hovedfagsarbeid i historie tok jeg for meg et utvalg lærebøker i norgeshistorie for videregående skolegang for å danne meg et inntrykk av hvordan regionen Nord-Norge og den etniske minoriteten samene var framstilt. De utvalgte bøkene ble utgitt i perioden 1948 til 1997.

I korthet kan en si at nordlendingen og i enda større grad samen var å forstå som bakstreverske i den sentrale utviklingen fram mot de politiske, økonomiske og sosiale godene vi har i Norge av i dag. I denne sammenhengen var det i særlig grad de som kunne identifisere seg med den østnorske etniske nordmannen som kunne anse seg som etterkommere av utviklingens herrer, mens de som identifiserte seg med det en kan kalle perifere regioner, og i særlig grad forskjellige etniske minoriteter, blir ekskludert fra en positiv norsk nasjonal identitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.