Lærer i hardt vær

Læreren Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) har annet å bekymre seg om enn mønsterplanen. Elevene hans hengir seg heller til kniver og skytevåpen enn matematikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Temaet i «187» er alvorlig nok. Det dreier seg om vold i amerikansk skole, og vi har alle lest om beslagleggelse av våpen og overvåking av elever i utsatte områder. Her innledes det dramatisk med at den idealistiske læreren finner tallene 187 skriblet på skap og i bøker - politiets drapskode. Deretter knivstikkes han på det grusomste av en kriminell og høyst forurettet elev. Klipp til 15 måneder seinere, da vår mann har forflyttet seg fra New York til Los Angeles for å begynne på nytt. Jommen sa vi smør.

De unge i englebyen nekter seg lite i klasserommet, og utenfor går det i voldtekter, trusler, generell mobbing og håndfast vold - de er fattige gjengmedlemmer som ser slikt som eneste utvei. Skoleledelsen lukker av politiske grunner øynene, mens Garfields medlærere - spilt av John Heard og Kelly Rowan - stort sett konsentrerer seg om å overleve.

Historien bærer et stykke på vei som nådeløs skildring av en grum hverdag, men den går av hengslene sammen med Garfield, som Jackson gestalter med sammenbitt mine i to samfulle timer. Og siden han har slik tilsynelatende kontroll, virker det voldsomme oppgjøret mot slutten mer som en unnskyldning for å skape dramatikk enn en troverdig utgang. Noe mer forutsigbart enn selve sluttscenen skal du lete lenge etter. Læreren som skrev manuset har til overmål latt seg rive med underveis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer