Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Læreren dreper lærelysten

Lærerne får gjennomgå etter Olins film «Ungdommens råskap».

 • Delta i debatten! Er det lærerne, elevene eller politikerne som er problemet?

  «Dogumentarist» Margareth Olin får i dag gjennomgående gode kritikker for sin dokumentar fra ungdomsskolee på Hauketo i Oslo.

  De hormonflylte tiendeklasseelevene har hun fulgt på Lars von Triersk vis og endt opp med 120 timer råfilm. Dagbladets anmelder gir en femmer, VG mener det samme, likeså Nettavisen. Aftenposten mener den er verdt fire.

  Og deres anmelder mener filmen gir et fortjent skulderklapp til lærerne, yrkesgruppen som får for lite skryt, mens VG mener alle skolepolitikere burde se denne filmen, som kritiserer det eksistensminimum av ressurser som lærerne har å jobbe med.

  - Dreper nysgjerrigheten


  Dagens Næringslivs anmelder Øyvor Dalan Vik gir også filmen god kritikk. Anmeldelsen er ikke lagt ut på nett, men Dalan Vik mener som mange av de andre at filmen tar for seg den skrikende mangelen på ressurser på utdanningsinstitusjonene.

  Men imotsetning til de andre mener anmelderen at det ofte er lærerne det er noe galt med, like gjerne som skolepolitikerne og deres manglende bevilgninger.

  Slik beskriver anmelderen lærerene ved Hauketo skole:

  - Dessverre er spesielt én lærer tilsynelatende både blind og døv. Og fordomsfull.

  - I løpet av 86 minutter skal Olin vise at det slett ikke er sikkert at det er ungdommen det er noe galt med, men tvert imot apparatet som skulle ha tatt vare på dem.

  - Vi gjør i første rekke én helt uvurderlig oppdagelse. Elevenes egen kompetanse vurderes som irrelevant. I læreplanen for aggresjonsskapning og følelse av utilstrekkelighet er det første leksjon.

  - Den eldre læreren Erik gjør sikker så godt han kan, men det må være lov å si at det ikke er godt nok. Han mistolker, demonstrerer uvitenhet, låser diskusjonen og båssetter Kazim, gjør en krangel mellom Kazim og venninnen til en kulturell konflikt. Han dreper nysgjerrigheten og lærelysten.

  - I likhet med flere av de andre lærerne ser han ut til nettopp å ha kommet fra en planet der refleksjonsnivået ikke var nevneverdig høyt.

  - En stor utfordring


  Margareth Olin vil ikke kommentere den aktuelle anmeldelsen. Hun er opptatt av at vi får en debatt om skolepolitikk på generelt nivå.

  - Det er skolen generelt vi skal snakke om. Jeg forsøker ikke å henge ut noen, men har prøvd å lage en balansert skildring med varme. Det er en stor utfordring å være lærer i dag. Mitt bidrag blir å løfte debatten på et allment nivå, sier Olin til Dagbladet.no.

  - Flinke lærere


  Ved Hauketo skole kjenner de seg ikke igjen i anmelderens beskrivelser.

  - Jeg er helt uenig i dette. Dette får stå for anmelderens regning. Jeg synes det er en varm og virkelighetsnær film som viser deler av skolehverdagen. Den retter søkelyset mot noe sentralt, nemlig hvordan vi skal få en skole som passer for alle, og den er et godt debattinnlegg, sier rektor ved Hauketo skole Tore Fagernes til Dagbladet.no.

  Fagernes har vært rektor ved skolen i åtte år, og hadde ingen problemer med å takke ja da Olin kom med sitt filmprosjekt for halvannet år siden. I dag er han glad for alle de gode anmeldelsene.

  - Filmen er absolutt verdt å se, sier rektor, som stolt kan bekrefte, som anmelderen sier, at de driver og sysler med andre planeter enn Tellus på Hauketo.

  For nettopp elevene til læreren Erik, som får slik kritikk i anmeldelsen, gjør suksess i Skandinavia og Europa. Det dreier seg om elever som for tredje året på rad har kommet til finalen i Legoleague. Her konkurrerer de om å kombinere teori og praksis for å lage en robot i lego som i det europeiske mesterskapet skal simulere kjøring på planeten Mars' overflate for å redde mennesker på en base der oppe.

  - Vi vant igjen i år og skal til det nordiske mesterskapet i Bergen, avslutter en stolt rektor.

<B>LÆRERE OG ELEVER:</B> Olin fulgte elevene i tiende klasse ved Hauketo skole et skoleår. I dagens anmeldelse i Dagens Næringsliv får spesielt den eldre læreren Erik gjennomgå. «Det må være lov å si at det ikke er godt nok», skriver anmelderen om hans innsats.
<B>ØNSKER SKOLEDEBATT:</B> Margareth Olins dokumentar er et debattinnlegg, men hun vil ikke snakke om enkeltlærernes prestasjoner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media