FÅR KJEFT FOR «LØFT»: Sjelden har vel et «løft» føltes så nedslående, skriver artikkelforfatteren om kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens «lærerløft». Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FÅR KJEFT FOR «LØFT»: Sjelden har vel et «løft» føltes så nedslående, skriver artikkelforfatteren om kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens «lærerløft». Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Lærerløftet

«Lærerløftet» vil koste lærere uten fast jobb flere hundre tusen kroner

Isaksen sier han har økt støtten til lærernes etter- og videreutdanning. Det har han ikke.

Meninger

Torbjørn Røe Isaksen brenner for lærerne. Høyre, sammen med Venstre, skryter av skolepolitikken denne høsten. De har gjennomført Lærerløftet, som med tilbakevirkende kraft krever fordypning for sentrale undervisningsfag.

Videreutdanning er et gode. Organiseringen av etterutdanningen, derimot, er det ikke. Håvard Tjora kalte, høflig, reformen for en spyttklyse. Han burde kalt det ran på høylys dag. Kunnskapsministeren kaller Tjoras kritikk «konstruert». For lærere som ikke har fast jobb, oppleves det ikke slik. Kompetansekravene kan utgjøre en ekstra utgift på opptil flere hundre tusen, for den enkelte, i tapt arbeidsinntekt.

LEKTOR: Andreas Pedersen.
LEKTOR: Andreas Pedersen. Vis mer

Isaksen sier han har økt støtten til lærernes etter- og videreutdanning. Det har han ikke. Han har økt støtten til skoleeierne, som sender sine faste ansatte på kurs. Skoleeierne og skoleledelsen vurderer og prioriterer søknadene som lærerne skriver. Lærerløftets økonomiske incentiver dytter skoleeierne til å prioritere kompetansekravene foran alt annet. Lærere uten fast jobb, som nå mangler formell kompetanse, stiller bakerst i køen, selv med mange års erfaring. Vi må besørge den manglende kompetansen selv.

Isaksen har som utgangspunkt at alle lærere har fast jobb, og ønsker å knytte seg til én arbeidsgiver i flere år. Jeg forlot en fast stilling i Nord-Norge fordi jeg, i likhet med andre mennesker, ikke kunne sitte stille på en plass i flere år og vente på min tur i etter- og videreutdanningskøen. Jeg har en samboer som jobber i Oslo, og da valgte jeg å følge etter. Det kommer sikkert som et sjokk på utdanningsministeren, men slike «konstruerte problemstillinger» gjelder altså undertegnede og flere av de 38.000 lærerne som nå «avskiltes.»

Høres dette ut som det dynamiske kunnskapssamfunnet, som Isaksen sier nødvendiggjør kompetansekravene? Men da er det vel bare å ta de nødvendige studiepoengene? Med 600 studiepoeng fra før, så burde det jo være en smal sak å ta de nødvendige 30–40 studiepoengene som mangler, tenker leseren kanskje? Imidlertid krever dagens universiteter så mye obligatorisk tilstedeværelse at det er vanskelig å gjennomføre studiene samtidig som man har en vikarjobb i en anstendig stillingsprosent.

Dette fører altså til at Kunnskapsministerens «løft» vil kunne koste mange lærere flere hundre tusen kroner i tapt arbeidsinntekt i løpet av et år. For folk flest er dette et meget betydelig økonomisk tap. Torbjørn Røe Isaksen synes sikkert at dette er «konstruert», men som lektor har jeg faktisk ikke så høy lønn at jeg har lagt meg opp formue som jeg med et fornøyd smil kan bruke, mens jeg samler opp de førti studiepoengene ministeren synes jeg trenger. Sjelden har vel et «løft» føltes så nedslående.

Partiene forsøker å få skattepolitikk til å bli en dominerende sak denne høsten. For meg er noen hundrelapper mer eller mindre i skatt ubetydelig, jeg kan tape hundretusener. Torbjørn Røe Isaksen og Høyre brenner for norsk skolepolitikk. Måtte de fortsette å brenne etter valget, i alle fall tape det. Venstre, som var med på å støtte Isaksen, ønsker jeg en tilværelse trygt plassert i skyggenes dal, godt under sperregrensa. Alle lærere ønsker jeg et godt valg!