Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Lærevansker er arvelig

Barna i hjemmeskole har foreldre som sliter med det samme.

KREVENDE: Når en fortvilet jente med matematikkvansker skal få hjelp med matteleksa av far, som også har matematikkvansker, kan konfliktnivået bli høyt. Det blir det ikke mye læring av. Illustrasjonsfoto.
KREVENDE: Når en fortvilet jente med matematikkvansker skal få hjelp med matteleksa av far, som også har matematikkvansker, kan konfliktnivået bli høyt. Det blir det ikke mye læring av. Illustrasjonsfoto. Vis mer
Meninger

Alle skoler i Norge er stengt. Det er en vanskelig situasjon for alle barn, foreldre og lærere. For barn som har tilretteleggingsbehov kan det være ekstra krevende. Siden lese- og skrivevansker, matematikkvansker og språkvansker er arvelige, betyr det at mange foreldre har slike vansker selv. Det er en krevende situasjon. For alle.

Alle gjør nå så godt de kan for å løse en situasjon som ingen var forberedt på. Mange er frustrerte over et skoletilbud som ikke fungerer optimalt. Det må vi finne ut av og i ettertiden skal det nok evalueres. Men nå, akkurat nå, må vi først og fremst søke de gode løsningene.

Når en fortvilet jente med matematikkvansker skal få hjelp med matteleksa av far, som også har matematikkvansker, kan konfliktnivået bli høyt. Det blir det ikke mye læring av.

Nå må vi senke skuldrene.

Her er noen enkle tips til foreldre:

Er lesing vanskelig? Hva med å lytte til lydbøker sammen? Visste du at alle elever med lesevansker har rett til lydbøker fra nlb (norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek)? Hvis dere ikke allerede er lånere, er kanskje akkurat nå et godt tidspunkt å bli det?

Er skriving vanskelig? Husk å bruke skrivehjelpemidler! Det finnes programmer som hjelper deg å skrive rett, og det finnes programmer der du kan diktere med stemmen. Noen steder er slike hjelpemidler en helt vanlig del av skolehverdagen. Andre steder er det ikke det – enda. Kanskje akkurat nå er et godt tidspunkt å starte?

Er matte vanskelig? I matlaging skal det veies, måles, telles, og begreper skal forstås. Du kan strikke etter en oppskrift, eller la kreativiteten slippe løs med klipping, liming, og tegning (geometri, avstand, antall)!

Synes du engelsk er vanskelig? Hva med å ha film-kveld med mor og far – uten teksting (eller med engelsk teksting)?

Som forelder kan du finne hverdagslige situasjoner som det er læring i. Å være litt bevisst på det, særlig akkurat nå, kan være lurt. Husk at det fortsatt er skolen som har ansvar for opplæring. Snakk med lærer, og søk gode løsninger sammen.

Gjør mer av det dere mestrer, og mindre av det som skaper stress.

Hele Norges coronakart