Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lærte hvordan norsk musikk ble plassert i «Grey\'s Anatomy»

Norsk musikkbransje på skolebenken i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye grep skal sette fart på listeplasseringer og salg av norsk pop og rock i utlandet.

Det er de små norske plateselskapene, de uavhengige managerne, produsentene og distributørene som har fått i oppgave å gjøre norsk musikk populært i USA.

Over tretti norske aktører, like mange amerikanske musikkbransjefolk og et antall dansker møttes denne uken på Manhattan til det første Nordic Music Seminar for å hilse, bytte visittkort og forhåpentligvis knytte kontakt for et framtidig samarbeid.

Pitchfork

- Vi har hatt toneangivende aktører fra amerikansk musikkbransje her. De virker genuint interessert. sier Inger Dirdal, leder for Music Export Norway som arrangerte seminaret i samarbeid med det norske konsulatet i New York og den danske eksportorganisasjonen.

Seymour Stein, en av kongene i bransjen som i sin tid skrev platekontrakt med navn som Madonna, Talking Heads og The Ramones, var blant dem som var på plass i Scandinavian House i Park Avenue.

- Man vet aldri hvor neste baby dukker opp, sier Stein til NTB.

En rekke bransjepersoner med gode suksesshistorier var på plass for å fortelle hvordan de har gjort det, og for å komme med tips til nordmennene og danskene.

PÅ KURS: Inger Dirdal i Music Export Norway arrangerte seminaret, der noen av musikkbransjens mest prominente figurer var med. Foto: ALF OVE HANSEN
PÅ KURS: Inger Dirdal i Music Export Norway arrangerte seminaret, der noen av musikkbransjens mest prominente figurer var med. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

Manageren Allen Kovac, den legendariske Rolling Stone-skribenten David Fricke, Adam Shore, som driver indiesuksessen Vice Records og en av spydspissene hos nettstedet Pitchfork, Brandon Stosuy, var blant dem som var til stede.

«Grey\'s Anatomy»

Danske Sanne Hagelsten, som har sikret mange artister suksess og gjennombrudd ved å få låtene deres på film, reklame eller TV-serier, var glassklar i sine anbefalinger.

- Pass på rettighetene. Platekontrakt og forlagskontrakt med et av de store internasjonale selskapene fører ofte til store ulemper for artistene. Det kan sette stopper for bruk av låter til film og TV, sier lederen av selskapet Zync.

Zync har blant annet fått plassert Kate Havnevik, som mange kjenner fra Røyksopp, og Magnet, i en rekke TV-serier. Blant annet «Grey\'s Anatomy». For Havnevik medvirket disse plasseringene til plateutgivelse i England og USA.

120 Days

- Alt handler om kontakter, sier Per Kristian Ottestad, mannen mange kjenner som låtskriver for Robbie Williams.

Ottestad slo seg ned i New York for flere år siden og lever i dag av å skrive låter og å utvikle nye band og artister. Han er for øyeblikket i full gang med Kane, et nederlandsk band som har solgt over en million album.

- Det har skjedd en stor holdningsendring blant nordmenn. Det er ikke lenger uhørt å reise til for eksempel New York med tro på at man kan få det til, sier han og viser til 120 Days, det nyeste eksempelet på et norsk band som tror på egen suksess i USA.

(NTB)

OPERERER TIL NORSK MUSIKK: Danske Sanne Hagelsten har plassert Kate Havnevik i den amerikanske suksesserien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!