DEBATT

Frp og høyrepopulisme

Lærte vi ingenting av 22. juli?

Jeg tror ikke det er siste gang vi opplever konsekvensene av høyreekstrem terror, om vi ikke begynner å ta et virkelig oppgjør med tankene og holdningene som drepte.

PATRIOTER: Oslo Frp's siste politiske stunt bør være en advarsel for alle som noen gang ønsker å samarbeide, eller ta dem for noe annet enn hva de faktisk er, skriver innsenderen. Lokallagets årsmøte, 29. februar, gikk inn for å gjøre partiet til et patriotisk fyrtårn. Christian Tybring-Gjedde (i midten), var en av arkitektene bak forslaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PATRIOTER: Oslo Frp's siste politiske stunt bør være en advarsel for alle som noen gang ønsker å samarbeide, eller ta dem for noe annet enn hva de faktisk er, skriver innsenderen. Lokallagets årsmøte, 29. februar, gikk inn for å gjøre partiet til et patriotisk fyrtårn. Christian Tybring-Gjedde (i midten), var en av arkitektene bak forslaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Snart ni år etter at en høyreekstremist tok livet av 77 mennesker presterer et lokallag i ett av landets største politiske partier, å vedta politikk som lefler med det samme tankesettet som terroristen hadde. Lærte vi virkelig ingenting av 22. juli?

Det politiske ordskiftet er blitt hardere. Holdninger og politikk som bare for noen få år siden var ansett som ekstreme er i dag legitimert. Noen av dem som har ytret det mest ekstreme, har blitt belønnet med posisjoner i regjering. Det er livsfarlig.

Forrige helg hadde Oslo Frp årsmøte, der de vedtok en resolusjon som slår fast at de ønsker at Norge skal bli et patriotisk fyrtårn og at Frp i større grad skal verne om nasjonalstaten. I resolusjonsdebatten snakket Christian Tybring- Gjedde om at vi «avskaffer vårt eget folk», det er retorikk langt til høyre, selv til Frp å være.

I tillegg velger Oslo Frp å innsette en konspirasjonsteoretiker som for kort tid siden forsøkte å slå politisk mynt på en dødsbrann som rammet en kurdisk familie, til leder. Det er skremmende signaler fra et lokallag i Frp som lenge var selve motoren i Fremskrittspartiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer