KOMMENTARER

Lag et grønt Equinor

Staten må gripe inn og gjøre Equinor til en grønn motor for norsk økonomi. Overlatt til seg selv blir selskapet like mye en kampanjeorganisasjon for forsinket omstilling.

Lag et grønt Equinor
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Equinor, det vi en gang kalte Statoil, har aldri vært styrt av eierne. Det er et av trekkene ved selskapet som kommer tydeligst fram i forfatter Aage Borchgrevinks monumentale bok om Nordens største selskap, «Giganten», som ble sluppet i høst.

Fra pionertida var det selskapets første administrerende direktør, den driftige Arve Johnsen, som ved hjelp av taktikkeri og slu lobbyisme sikret armslag og gjennomslag. Han var tidvis godt hjulpet av allierte styreledere som krigshelten og strategen Jens Christian Hauge, som med dominerende framferd, kløkt og grisevitser (!) støttet sin direktør.

Delprivatiseringen og børsnoteringen i 2001 var egentlig en sementering av denne ordningen. Eieren, altså staten, skulle bringes på trygg avstand. Et godt prinsipp, som skulle frigjøre selskapet fra risikoen for lumske politiske innfall - samtidig med at staten beholdt en dominerende posisjon som eier, med 67 prosent.

Etter nesten 20 år kan vi likevel slå fast at dette ikke bare har vært vellykket, og at det tegner enda dårligere for framtida.

Etter børnoteringen har selskapets utenlandssatsing skutt fart. Den har vært alt annet enn glitrende. I åra 2001 til 2016 var resultatet fra utlandet faktisk negativt etter skatt. Det skjedde til tross for at over halvparten av investeringene i samme periode ble gjort utenfor Norges grenser. Nå, mens oljealderen er på hell, begynner den å ta seg opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer