Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Lag film av norske tegneserier

Serieskaper Tor Ærlig oppfordrer filmbransjen til å få øynene opp for de visuelle historiene som finnes i norske tegneserier.

(Dagbladet.no): Tor Ærligs første serieroman, «Ser du meg nå?» (2006), ble lovprist for den originale streken, den sterke historien og den poetiske framstillinga.

Nå er oppfølgeren klar.

«90\'s Love Song» gis i første omgang ut gjennom Serieverket, Norges eneste klubb for tegneserieromaner, men vil etter hvert også være tilgjengelig i bokhandelen.

Hyllest til kjærligheten

Over drøyt 220 sider, trykket i fire farger, får vi historien om Joril og Knut, som av forskjellige grunner tar et avbrekk fra kjærestemaset. Den fordrukne psykologiforeleseren og senere også tivolientertaineren Valemon Wolfman, vil det imidlertid annerledes.

Tor Ærlig kaller «90\'s Love Song» en hyllest til både kjærligheten og nittitallet, men i utgangspunktet hadde han ikke planer om å følge opp «Ser du meg nå?» så raskt.

- Jeg hadde laget én serieroman, og det var en stor jobb. Egentlig var jeg ikke klar for å begynne på en til, men så ga Serieverket meg mulighet, i form av god tid og nødvendige økonomiske rammer, forteller Tor Ærlig, som egentlig heter Tor Erling Naas, til Dagbladet.no.

Tredje forsøk

image: - Lag film av norske tegneserier

Han skrev tre manus før han ble fornøyd.

- Det andre var veldig mørkt og dystert, en kriminalhistorie med skygger fra fortida, men jeg ville heller gjøre noe lettere, med mulighet til å bruke mer farge. Derfor skrev jeg et tredje manus, og det ble sånn som jeg ville ha det, sier Ærlig.

Det var først et stykke ut i prosessen han la handlinga til 1990-tallet.

- Jeg kom på historien først, og ville plassere den i en epoke, tidfeste den. Det ble nittitallet. Jeg er født i 1965 og kjenner tiåret godt, men menneskene «90\'s Love Song» handler om er likevel rundt fem år yngre enn meg.

Som en film

Linjer fra kjente låter, både fra nittitallet og tiårene før det, er med på å sette stemninga i «90\'s Love Song».

- Det er naturlig for meg å gi musikk en plass i historiene mine, for jeg har drevet mye med det selv. Det blir nesten som et soundtrack når man bruker tekstlinjer fra kjente låter. Folk nynner kanskje ubevisst og låten surrer i hodet deres. Slik kan man nærmest lure leseren til å tro at det er en film, uten at det koster ti millioner, forklarer Ærlig, som var vokalist, gitarist og låtskriver i bandet Kaptein Tordenbrak mellom 1993 og 1997, og som fortsatt sysler med musikk.

Tor Ærlig spiller opp mot filmmediet på flere måter. Han liker å omtale sin nye utgivelse som en romantisk komedie, og skulle gjerne sett den eller en annen norsk serieroman omarbeidet til filmduken.

AKK, DEN KJÆRLIGHETEN: Knut og Joril blir et par mot alle odds i Tor Ærligs nye serieroman «90\'s Love Song». Alle illustrasjoner: TOR ÆRLIG
AKK, DEN KJÆRLIGHETEN: Knut og Joril blir et par mot alle odds i Tor Ærligs nye serieroman «90\'s Love Song». Alle illustrasjoner: TOR ÆRLIG Vis mer

- Tidligere i år ble det etterlyst romantiske komedier innen norsk film, og gode kvinneroller er jo alltid en mangelvare. Dette kan man finne i flere norske serier. Mange utenlandske storfilmer fra de siste årene er basert på tegneserier. Det hadde ikke vært meg imot om filmbransjen fikk opp øynene for de allerede illustrerte og visuelle historiene som finnes i forskjellige norske serier, slik amerikanerne har gjort i fullt monn, mener Ærlig.

- Handler ikke om meg

«Ser du meg nå?» var inspirert av og delvis basert på en reise Tor og et par kompiser gjorde i 20-årsalderen. «90\'s Love Song» har også elementer fra Tor Ærligs liv, uten at den dermed kan kalles selvbiografisk.

- Jeg har brukt steder og ting, reiser og tidsbilder, og kanskje litt folk jeg har truffet, men det er ikke sånn at en av hovedpersonene i boka er meg.

Selvopplevde hendelser fra barndommen har fått plass sammen med mye annet småsnacks i heftene «Hjertemosaikk». Fire nummer har hittil kommet, og en gang i framtida skal disse samles i bokform.

Ærlig ligger ikke på latsida. Han liker å gjøre noe dystert etter noe lett, derfor har han tatt opp det mørke manus nummer to igjen, og jobber for tida med den boka.

I tillegg har Kaptein Tordenbrak kommet igang på ny, blant annet for å spille nittitallssanger på slippefesten for «90\'s Love Song».

UMAKE PAR: Joril og Knut.
I MØRKEROMMET: Knut finner Joril på bildene sine.
PÅ STRANDA: Ko Tao i Thailand, der også serieskaper Tor Ærlig har feriert.
KONSERT: «Spiker» spiller konsert for jublende nittitallsfans.
PLAGET: Det er ikke bare enkelt å være ung og syk av kjærlighet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media