Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lag mer helvete!

Vikingskipene våre er reddet. Det skulle bare mangle.

Nytt museum: Gokstadskipet skal flyttes rundt 50 meter og inn i nytt bygg. Endelig! Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Nytt museum: Gokstadskipet skal flyttes rundt 50 meter og inn i nytt bygg. Endelig! Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer
Kommentar

Fredag ble jeg oppringt av en eldre fyr fra Kristiansand. Han ville snakke om en skamplett i norsk politikk. Ånei, tenkte jeg, nå kommer det et eller annet om bompenger eller innvandring, men den gang ei. Han ville snakke om vikingskip. At det er en skandale at vår aller viktigste kulturarv forvitrer i et utdatert bygg, mens vi venter på at regjeringa skal få ræva i gir med bevilgningene til nybygget som allerede er ferdigprosjektert. At det er krise, at det ikke kan vente, at Dagbladet må ha økt fokus på saken.

- Lag et helvete, sa han.

- Lag et helvete!!

Det slipper vi nå. Vikingskipene er tilsynelatende reddet. Syv år etter at den forrige rektoren ved Universitet i Oslo erklærte situasjonen som en nasjonal krise, gir regjeringen startsignal til bygging av nytt museum. På dagens pressekonferanse annonserte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø at regjeringen tildeler en startbevilgning på 35 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for 2020. Museumsdirektør Håkon Glørstad kan begynne å pakke ned vikingøkser med en gang han er ferdig med å juble. Det nye museet kan stå klart allerede i 2025.

Det vil koste opp mot 2 milliarder.

En ekte gladnyhet! Ikke rart det var mye klemming blant deltakerne på pressekonferansen. Alle regjeringspartiene var representert med hver sin lokale representant. Det er tross alt valgkamp.

- Hvis jeg ikke hadde hatt ører ville smilet mitt gå helt rundt, deklamerte Iselin Nybø.

- Dette er en gledens dag, sa Uio-rektor Svein Stølen.

- Dette er jul og bursdag på en gang! jublet Frp-politiker Camilla Wilhelmsen.

- Jeg er Norges gladeste mann, sa museumsdirektør Glørstad.

Så takket de hverandre og regjeringen og Erna Solberg og takk takk takk. Og det minnet meg om noe Glørstad sa til meg over telefonen da jeg skrev om vikingskipene i juli: «Jeg har pr dags dato ikke møtt en politiker som ikke har villet ha dette prosjektet. Og det er jo et paradoks med tanke på at vi ennå ikke har fått pengene».

For ja, det er en gledens dag, men:

- Dette har vært en kamp å få til, sa kulturminister Trine Skei Grande.

Jeg merker at jeg har lyst til å vite litt mer om den kampen. Hvem som har kjempet for og hvem som har kjempet mot. Hvem som har tenkt at det ikke var så farlig med disse vikingskipene, la oss bare vente et år til. Og et år til. Og et år til.

For det burde ikke være en kamp å sørge for at vikingskipene våre ikke smuldrer opp som kullbiter. Det burde ikke være en kamp å sørge for at vibrasjoner i gulvet ikke fører til vikingskipkollaps. Det burde ikke være en kamp å sørge for at de 500 000 besøkende som drar til Bygdøy hvert år møter et bygg som er dimensjonert for dem, ikke bare de 40 000 gjestene våre tippoldrefedre så for seg at skulle komme på besøk.

Det burde ikke være en kamp å ta vare på vår aller viktigste kulturarv.

Den vi skryter så mye av. Den vi lager tv-serier om. Den folk kommer langveis fra for å se.

Det minner meg om at Nationaltheatret nesten måtte falle i hodet på skuespillerne før de fikk penger til rehabilitering. At det måtte stjeles uvurderlige bilder av Edvard Munch før man skjønte at de måtte oppbevares bedre.

Hvorfor er det slik at mannen med ljåen må stå på døra før vi er villige til å redde kulturminnene våre? Hvorfor må noen alltid lage et helvete før det går i orden?

Regjeringen feirer vikingskipbevilgningen som en seier.

Men å bevare vikingskipene burde ikke være en seier.

Det burde være en selvfølge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!