Lag Tufte-liga for ungdom!

IDRETT: Den som sier at serien Heia Tufte «fortsetter mobbingen fra skolegården og tydelig viser at det her i Norge ikke er lov til å være annerledes», har enten ikke sett serien eller har misforstått fundamentalt. Jeg kan vanskelig tenke meg en realityserie som er så langt fra mobbing og som viser med all verdens tydelighet at det nettopp er lov å være annerledes.Ole Jørgen Malm fortsetter sin kommentar (20.10) til mitt debattinnlegg på følgende måte: «Barn som ikke er motorisk flinke eller ikke er interessert i idrett, bør få støtte og oppmuntring til å holde på med det de er interesserte i, f.eks musikk og andre aktiviteter, der de passer inn .» (min utheving.) Hvorfor skal barn og ungdom bare holde på med aktiviteter der de passer inn? Burde vi ikke heller utvide rammene slik at så mange som mulig passer inn på så mange steder som mulig? En gjennomgående kommentar fra gutta på Tufte IL i forhold til alle aktiviteter de har vært med på er at de etterpå sier «det var morsommere enn forventet».

JEG TROR MANGE ungdommer trekker seg unna fysisk aktivitet nettopp fordi de på forhånd forventer at det ikke skal være morsomt. Denne negative forventningen knyttet til fysisk aktivitet bygger dessverre sannsynligvis på gjentatte negative erfaringer fra gymtimer der kravet om prestasjon ble for høyt, fra idrettslag der tiden på benken ble for lang eller fra fjellturene med far som var alt for slitsomme. Tufte IL viser at det finnes andre muligheter. Kanskje kan ungdom i likhet med gutta på Tufte oppleve at fysisk aktivitet er morsommere enn forventet hvis vi voksne gjør jobben vår bedre.

JEG HAR IKKE engasjert meg i forhold til dette fordi jeg vil presse flere ungdommer inn i idrettens nåværende rammer eller fordi jeg synes alle skal være interessert i fotball. Grunnen til mitt engasjement er at Tufte-gutta utstråler en smittende bevegelsesglede og idrettsglede. Ingenting tyder på at noen er presset til noe som helst. Denne gleden over å være i fysisk aktivitet tror jeg Erik Thorstvedt og hans samarbeidspartnere har fått fram ved å passe inn aktivitetene til guttene . Dette ønsker jeg altså at flere ungdommer skal få muligheter til å oppleve ved at gymlærere og trenere øke sin kompetanse i forhold til tilpasning av fysisk aktivitet. Her kan idrettsfysioterapeuter og barnefysioterapeuter bidra med viktige innspill. I tillegg vil jeg sende en oppfordring til fotballforbundet og andre idrettsforbund: Utnytt Heia Tuftes popularitet. Benytt sjansen til å etablere Tufte-liga eller Tufte-turneringer for ungdom.