Lagde dokumentar om mennesker med Hitler til etternavn

«Hvorfor skal man bytte navn om man ikke har gjort noe ulovlig?»

(Dagbladet): «God jul fra Hitler-familien!»

Hvordan hadde du reagert om du fikk et slikt brev i postkassa? Noen ville kanskje reagert med avsky, men den amerikanske regissøren Matt Ogens fikk en helt annen idé.

Han begynte nemlig å fundere på hvordan det virkelig er å leve med verdens mest forhatte etternavn.

Hvorfor har de ikke valgt det bort og hvem er egentlig disse menneskene med verdens mest fryktede etternavn? Det spørsmålet ble det film av.

Vil ikke bytte familienavnet Ogens forteller til Dagbladet at han i prosessen med å lage denne filmen møtte en rekke personligheter.

Etternavnet bæres av flere forskjellige typer mennesker. Som traileren over viser, er noen født med etternavnet og har hatt det i slekta i århundrer.

Andre har derimot brukt det for å fremme sin nazistiske agenda.

- Alle med etternavnet Hitler har hatt sine opp- og nedturer. Gene Hitler, som har hatt etternavnet i flere generasjoner lenge før Adolf Hitler ble født, har følt på omverdenens negative reaksjoner i mange år. Men fordi foreldrene hans ga ham navnet, og fordi det er i familien, føler han ikke noe behov for å forandre det, skriver Ogens i en e-post til Dagbladet.

Regissøren poengter at Gene, og mange andre i dokumentaren, ikke deler nazilederens ideologi på noen måte. Det er det derimot andre som gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalte sønnen sin Adolf - I tilfellet med Heath Campbell, er historien en annen. Han er nynazist, og ga sønnen sin navnet Adolf Hitler Campbell, skriver Ogens.

Han har valgt å holde seg politisk objektiv, og vil ikke kommentere hvordan møtet mellom han og familien var. Han skriver likevel at «handling snakker høyere enn ord».

OPPKALT ETTER NAZILEDEREN: Amerikanske Heath Campbell kalte sønnen sin Adolf Hitler. Hadde du spist av denne kaka? Foto: Skjermdump
OPPKALT ETTER NAZILEDEREN: Amerikanske Heath Campbell kalte sønnen sin Adolf Hitler. Hadde du spist av denne kaka? Foto: Skjermdump Vis mer

Han forteller også at det ikke var lett å utføre intervjuer når det hang flagg med hakekors på veggene, spesielt siden han selv er jødisk og mistet familie under andre verdenskrig.

Campbell kalte datteren sin Arian Nation, en annen betegnelse brukt av nynazister. Begge barna ble tatt fra han, og havnet i fosterhjem.

Reagerer forskjellig Dokumentaren, som nå vises på filmfestivaler rundt om i hele verden, har fått mye oppmerksomhet. Regissøren mener den fenger fordi den treffer et visst interessefelt hos folk.

- Er du en Smith eller Martens, tenker du kanskje ikke så mye over navnet ditt. Men hvis man har et navn med historie tilknyttet seg, som Disney eller Rockefeller, kan det forme et menneske. Uavhengig av om man er i slekt med de historiske personene eller ikke, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han har starta kampanjen #whatisaname, som på norsk betyr «Hva er et navn?». Her ser han på hvordan navn påvirker menneskene som bærer dem, og hvor langt det faktisk er mulig å tøye strikken når man skal navngi et barn.

«Meet the Hitlers» har premiere i USA i oktober.

FORHATT ETTERNAVN: Denne 19-åringen trives med navnet sitt. Regissøren forteller til Dagbladet at den yngre generasjonen trolig ikke bryr seg særlig, men at situasjonen hadde vært annerledes om de for eksempel het «Bin Laden». Foto: Skjermdump
FORHATT ETTERNAVN: Denne 19-åringen trives med navnet sitt. Regissøren forteller til Dagbladet at den yngre generasjonen trolig ikke bryr seg særlig, men at situasjonen hadde vært annerledes om de for eksempel het «Bin Laden». Foto: Skjermdump Vis mer