Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lager album om Irak-krigen

Neil Young er protestsanger på sitt kommende album, hvor han foreslår å stille USAs president for krigsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I likhet med norske Home Groan, slipper Neil Young i år et album bestående av protestsanger. På sin offisielle hjemmeside meldte den legendariske ørkenrockeren i helga at albumet «Living With War» nettopp er ferdig innspilt.


Det er sin helhet viet krass kritikk av den pågående krigen i Irak. President George Bush blir stilt til ansvar på det Young selv kaller et folk-metall-protest-album.

En av låtene har den utvetydige tittelen «Impeach the President» (still presidenten for krigsrett).

Støttet Patriot Act

Canadieren har tidligere engasjert seg i miljøspørsmål, og opptrådte blant annet på Live 8 i 2005. Han har ved flere anledninger streifet innom politiske temaer i tekstenem, siden starten på karrieren med bandet Buffalo Springfield for 40 år siden.

Blant annet kritiserte han George Bush senior i låta «Rockin\' in the Free World» . Sangen «Let\'s Roll» fra 2001 var en hyllest til passasjerene på United Airlines\' Flight 93, som hindret 9/11-terroristene i å nå sitt mål. Young ga i etterkant av terrorangrepene sin støtte til The Patriot Act.

Han mente den gang at lovens innskrenkelser av borgerrettigheter var nødvendig, og uttalte at «for å beskytte vår frihet ser det ut som om vi må gi avkall på noen av våre friheter for en liten stund», skriver Independent Online Edition.

Skiftet side

Men det som den gang var støtte til Bush-regjeringen, er nå byttet ut med sterk kritikk fra 60-åringen, og han stiller seg dermed i den voksende rekken av amerikanske artister som har fått nok av presidentens krigføring.

Ett av versene på plata lyder «I\'m living with war right now, and when the dawn breaks I see my fellow man. And on the flat screen we kill and we\'re being killed again, and when the night falls I pray for peace. Try to remember peace.»

«Living With War» er spilt inn på tre dager med Young selv på gitar, samt bass, trommer, trompet og et kor bestående av hundre personer. Noen slippdato er foreløpig ikke meldt.

PROTESTERER: Neil Young har nettopp fullført et album med sterk kritikk av amerikas krigføring i Irak. Her fotografert under South by Southwest-festivalen i mars, hvor han promoterte dokumentaren «Heart of Gold».
BRÅKER: Neil Young kan fortsatt overøse sitt publikum med gitarkaskader, selv om han har rundet de seksti. Her fra konserten på Roskilde-festivalen i 2001. Hans nye album beskrives som en folk-metall-protest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!