«Makta»

Lager dramaserie om Gro Harlem Brundtland

NRK-serien om en av Norges største politiske profiler har et totalbudsjett på 136 millioner kroner.

SENTRAL I DRAMASERIE: Tidligere Statsminister og leder for Ap , Gro Harlem Brundtland, blir hovedpersonen i den nye dramaserien «Makta». Serien om Arbeiderpartiet og tilblivelsen av Gro Harlem Brundtland som statsminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SENTRAL I DRAMASERIE: Tidligere Statsminister og leder for Ap , Gro Harlem Brundtland, blir hovedpersonen i den nye dramaserien «Makta». Serien om Arbeiderpartiet og tilblivelsen av Gro Harlem Brundtland som statsminister. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

««Makta» er en dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse. Den forteller historien om den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 70- tallet, og Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen.»

Slik annonseres den kommende dramaserien om den norske politikklegenden Gro Harlem Brundtland, Norges første kvinnelige statsminister. Serien skal gå på NRK, får Dagbladet opplyst.

- Glade for støtte

Det er Norsk filminstitutt (NFI) som i dag annonserer at produksjonsselskapet Motlys og produsentene Vilje Kathrine Hagen og Camilla Brusdal (Novemberfilm) har fått et tilskudd på ti millioner kroner. Totalbudsjettet for serien er på 136 millioner kroner.

- Vi er nå midt i skriveprosessen, og er veldig glade for støtten fra NFI som gir oss ro til å jobbe videre med prosjektet. Så ser vi fram til å snakke mer om serien vår når vi kommer litt nærmere opptaksstart, sier Hagen til Dagbladet.

Det er ikke kjent hvem som får rollen som Gro Harlem Brundtland eller når «Makta» får premiere. Innspillingen begynner høsten 2021, får Dagbladet bekreftet av NRK.

- Fritt fram

Brundtlands rådgiver, Jon Mørland, sier at de ble kontaktet av serieskaperne første gang for noen år siden.

- Vi har ikke noe forhold til dette eller noe med dette å gjøre. Det er fritt fram å lage serier, de kom til oss med ideen for noen år siden, og sa at de ville lage en dramaserie om Gros politiske liv. Det er vel det vi vet. Ellers har ikke vi vært involvert, sier Mørland til Dagbladet.

- Hvordan stiller Gro seg til serien?

- En serie om «sannhet, løgn og dårlig hukommelse» er ikke noe vi kan ta stilling til. Det ser ut til at de baserer serien på en kort og veldokumentert periode av Gros karriere, 70- tallet, fortsetter han.

Har trua

Videre i seriebeskrivelsen står det følgende om prosjektet som regisseres av Yngvild Sve Flikke og er skrevet av Johan Fasting («Heimebane», «Skjelvet»), Kristin Grue («Beforeigners») og Silje Storstein («Kielergata»).

«Makta blir den store serien om Arbeiderpartiet og tilblivelsen av Gro Harlem Brundtland. Over 12 episoder skal hun redde partiet som holder på å smuldre opp i maktkamper. Hva måtte hun gjøre for å få det til?»

- Med sterke krefter bak serien og en imponerede rekke regissører skal serien bringe nordmenn tettere på mennesket Gro og hennes partifeller på veien til statsministerskapet. Jeg har tro på at de klarer å skape en serie av høy kvalitet som vil nå bredt ut, kanskje også utover Norges grenser, skriver NFI-konsulent Anne Sørensen om dramaserien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer