GALSKAP: «De gærne har det godt» - her representert ved noen av dem, fra v. Arne Garvang, Totto Osvold, Bjørn «Stutum» Sand, Øivind Blunck og Eldar Vågan.
Foto: Anders Grønneberg
GALSKAP: «De gærne har det godt» - her representert ved noen av dem, fra v. Arne Garvang, Totto Osvold, Bjørn «Stutum» Sand, Øivind Blunck og Eldar Vågan. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Lager egen avdeling for griseviser på museum

Rockheim tar humor på alvor.

Med et haugetall av humorister, moroscener og tv-programmer som satser på morsomheter i alle retninger, er sjangeren så absolutt levende i Norge.

- Men likevel skal den på museum, med hjelp av Rockheim og et knippe godt voksne herrer.

Ingen politisk humor To av dem som som fronter utstillingen «De gærne har det godt!», er Bjørn «Stutum» Sand (86) og Totto Osvold (73). De var i en mannsalder premissleverandører for morsomheter, både sine egne og for andre i NRK. For alle over 40 år kan ikke ha unngått å ha sett og hørt «Stutum» og Osvold sammen.

- Da vi holdt på fra tidlig 70-tallet, var det noe få håndfuller som drev med humor. Nå er det flere hundre, sier duoen «Stutum» og Oslvold.

- Med nye folk, forandrer også humoren seg. Sånn skal det være. Den er ikke blitt råere, men mer personorientert. Den politiske humoren er så å si borte, sier de to humorveteranene.

Avlukke for griseviser Utstillingen «De gærne har det godt!» åpner torsdag og varer til 20. september og tar for seg humoren i norsk musikkliv fra 50-tallet. Tittelen låner de fra musikkhumortrioen Prima Vera.

Øivind Blunck er kjent for kombinasjonen humor og musikk - ikke minst i samarbeidet med Vazelina Bilopphøggers.

VETERANER: -Vi skulle bare lage en kort serie om en lytter som ringte inn til NRK for å klage. Dette slo an varte i mer enn 25 år, sier NRK-radarparet Bjørn «Stutum» Sand (t.v.)og Totto Osvold. Foto: Anders Grønneberg
VETERANER: -Vi skulle bare lage en kort serie om en lytter som ringte inn til NRK for å klage. Dette slo an varte i mer enn 25 år, sier NRK-radarparet Bjørn «Stutum» Sand (t.v.)og Totto Osvold. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det blir en egen avdeling på Rockheim med bare griseviser. Slikt skal presenteres i et eget avlukke - med aldergrense for å komme inn, sier Blunck, og understreker at det siste neppe er helt sant.

Kassetter med moro - Vi ønsker å kartlegge hva og hvem som har fått oss til å le på scene, plate og kassetter fra 50-tallet og fram til i dag. Vi har bygd vår eget Chat Noir på Rockheim. Det samme gjelder Portveien 2, sier prosjektleder for Rockheim, Terje Nilsen.

- Rockheim tar humoren på alvor, sier Terje Nilsen.

Dagbladet var med på å prege humoren på 70-tallet med sine pouplære sommerkassetter. «Pausposten», signert Ole Paus, var aviser i kassettform med humor og politisk satire.

- Humoren lever i beste velgående. Men den klassike revyformen henger i en tynn tråd. Dizzie Showteater og Edderkoppen er historie. Nå er det bare Chat Noir og Latter igjen. Hvor skal man sette opp klassisk revy? spør Øivind Blunck.

Både han, Arne Garvang fra Tramteatret og Eldar Vågan i Vazelina mener dagens humor er mer personorientert.

- Ja, den er mye mer personlig. Folk står på scenen og snakker om seg selv. Vi kommer mer fra en tradisjon der vi spilte roller og fortalte en skrevet historie. I dag snakker humoristene om seg selv og sine opplevelser, sier de.

HUMOR PÅ MUSEUM: Prosjektleder Terje Nilsen. Foto: Anders Grønneberg
HUMOR PÅ MUSEUM: Prosjektleder Terje Nilsen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer