Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Lager enorme søppelberg

Bør plastposer forbys?

«Enhver som har båret matvarer i en papirpose», innleder Dagbladet på lederplass tirsdag 18. mars, og kritiserer Erik Solheim, som overveier å forby plastposer i Norge. Ifølge lederen vet «enhver» som bruker papirposer når hun handler at disse papirposene revner i regnvær.

Etter å ha lest lederen, blir jeg ettertenksom. Jeg pleier å frakte mine matvarer fra butikken og hjem i papirposer (eller tøyposer eller bærenett), og jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene.

Jeg har aldri opplevd at posene mine har revnet på veien hjem, verken i solskinn, regn- eller snøvær.

Dagbladet er på lederplass bekymret for hva et plastposeforbud i Norge kan føre til. At forbruk av plastposer er på anslagsvis 500 milliarder i året verden over, med enorme søppelberg på land og i sjøen og konsekvensene dette har for miljøet, bekymrer tydeligvis ikke Dagbladet på samme måte som rotteproblemet vi visstnok vil se i storbyene i Norge hvis plastposeforbudet realiseres

Jeg blir enda mer ettertenksom. Skal vi i Norge fortsette vårt forbruk av plastposer fordi produksjon og transport av papirposer fører til CO2-utslipp, biologisk nedbrytbare poser av mais fører til økte maispriser, og Dagbladets forestillinger om et mulig rotteproblem i storbyene? Nei, det er jeg ikke med på!

Jeg etterlyser i stedet alternative løsninger. Derfor har jeg følgende spørsmål til Erik Solheim:

1: Hva vil du og ditt departement gjøre for at vi som bor i Norge skal ha mulighet til å redusere vår bruk av plastposer i hverdagen?

2: Hva vil du og ditt departement gjøre med det faktum at plastposer i dag er det rimeligste alternativet når jeg står i butikken? For pengene en papirpose koster meg, kan jeg få nesten 4 plastposer. For prisen av en tøypose eller et bærenett kan jeg få omkring 30 plastposer.

PRAKTISK, BILLIG OG SKADELIG: - Kjære Erik Solheim. Hva vil du og ditt departement gjøre for at vi i Norge skal ha mulighet til å redusere vår bruk av plastposer i hverdagen, spør leseren i innlegget under. Illustrasjonsfoto: Henning Killegård/Dagbladet
PRAKTISK, BILLIG OG SKADELIG: - Kjære Erik Solheim. Hva vil du og ditt departement gjøre for at vi i Norge skal ha mulighet til å redusere vår bruk av plastposer i hverdagen, spør leseren i innlegget under. Illustrasjonsfoto: Henning Killegård/Dagbladet Vis mer

3: Hva gjør du og ditt departement for å sikre midler til forskning om utvikling av biologisk nedbrytbare poser som verner om mennesker og miljø?

Og til Dagbladets lederskribent: papirposer holder vann, bare prøv en dag det regner. Mine erfaringer er entydige, om enn verken basert på statistisk korrekt utvalg eller vitenskapelig etterrettelighet.

image: - Lager enorme søppelberg
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media