Lager film om Abel-fan

SANDNES (Dagbladet): I ett år har forfatter Tore Renberg og Tore Rygh skrevet manus om en Morten Abel-fan som møter den store umulige kjærligheten. - Stavanger er det beste stedet i Norge å lage film akkurat nå, mener Rygh.

De vil lage den neste gode spillefilmen fra Stavanger. På ei hytte i Sandnes jobber Tore og Tore på manus til filmen de kaller «Alt for Egil». Rygh er utdannet fra Filmskolen i Lillehammer og har laget flere kortfilmer, mens forfatter Renberg er fersk i filmsammenheng.

De skriver på historien om Egil - Morten Abel-fan, pizzabud og støttekontakt - Svein Ove - som har Downs syndrom og er Egils bestevenn - og Anette - Egils store kjærlighet. En film om den vanskelige kjærligheten.

- Det interessante er hvor langt vi er villig til å gå for å få den vi vil ha. Det var lettere før: Da giftet folk seg etter tre rolige danser, mens nå dater man i årevis bare for å finne ut at «vi bare er venner», sier Rygh.

Fascinert av Abel

- Hvorfor er Morten Abel viktig for hovedpersonen?

- Fordi vi er fascinert av Abel. Mannen har vært «verdensstjerne» siden han var 17 år, og hver gang du tror han er borte så kommer han igjen, enda sterkere enn før. Vi understreker at det ikke er ironisk, forklarer de to, som møttes i musikkmiljøet i Stavanger.

Klondyke-stemning

De har valgt å legge hele handlingen hjemme i Stavanger.

- I begynnelsen bodde hovedpersonen Egil i Oslo, men der var han en fisk på land så «me kjørte maen hjem». Stavanger er det beste stedet i Norge å lage film akkurat nå. Etter «Mongoland» er det en helt utrolig sjenerøsitet og vilje i miljøet. Klondyke-stemning, sier Tore Rygh.

MUSIKALNUMMER: Tore Renberg (t.v.) og Tore Rygh skriver filmmanus med opptil flere musikalnummer. De to er selv fascinert av Morten Abel.Foto: ERLING HÆGELAND