Lager film om Johan Galtung

Fredsforsker og kranglefant Johan Galtung (71) er tema for en kommende kinofilm med tittelen «The World According to Galtung». Regissør er Bjørn Eivind Aarskog, som produserte dokumentaren «Alt om min far».

Johan Galtung er omstridt, elsket og hatet for sine teorier og utspill om krig og fred. Ifølge ham selv begrenser hatet seg til hundre menn med makt rundt i Oslo sentrum, mens han ellers blir feiret som en ubestridt ener på sitt felt verden over.

Dette skal nå Aarskog berette om i en film som ifølge planen skal være klar til Berlinfestivalen i 2004.

- Dette er en film for et internasjonalt marked, sier Aarskog, som fikk «Alt om min far» med på den eksklusive festivalen tidligere i år.

300 reisedager

Aarskog har sikret seg filmrettighetene til Galtungs selvbiografi «Johan uten land» og har en avtale med hovedpersonen som sikrer ham eneretten til å lage dokumentarfilm om ham de neste fem åra. NRK er allerede med på produksjonen av «The World According to Galtung», finsk og svensk fjernsyn er på vei til å bli med, kanskje også den tysk-franske kanalen Arte.

Til sammen trenger Aarskog 5,5 millioner kroner til produksjonen. En ikke uvesentlig del av dette vil gå med til flybilletter.

- Jeg fikk årsplanen til Galtung her forleden. Han har 300 reisedager i året, og vi skal følge ham verden rundt, sier Aarskog.

Arrogant

For etter at Galtung i 1977 fant ut at Norge var for lite for ham - han startet verdens første fredsforskningsinstitutt her i 1959 - har han hatt hele verden som arbeidsfelt.

Han har hus i Frankrike, Spania og Norge, og leilighet i Japan og USA. Snakker seks språk flytende, og fire til turistbruk.

Han er æresdoktor ved sju universiteter. Æresprofessor ved fire. Direktør for Transcend - et stort internasjonalt nettverk for fred og utvikling. Har fått alternative fredspriser. Har skrevet over hundre bøker. Og er involvert i praktisk fredsarbeid i flere land.

- Kanskje følger vi et av hans prosjekter, kanskje lager vi et portrett av ham - vi er fortsatt helt i startfasen av denne filmen, sier Aarskog.

STADIG PÅ REISE: Johan Galtungs liv og virke skal festes til film. Den omstridte professoren er stjernen i «The World According to Galtung».