Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lager film om «orgasmekongen»

Erling Borgen er i gang med å lage en dokumentarfilm om den tyske psykologen Wilhelm Reich. På 30-tallet vrengte Freuds elev sjelslivet til den venstreradikale eliten i Norge gjennom teser om orgasme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wilhelm Reichs liv og lære er ikke fri for spektakulære elementer. Som jøde måtte han flykte fra Tyskland etter krystallnatta i 1933. Han dro til Danmark, men ble jagd videre derfra, til Sverige - og til sist til Norge. Her oppholdt han seg fra 1934 til han ble utvist i 1939.

Revolusjonær styrke

Men hans stadige hjemløshet i Skandinavia skyldtes ikke hans etniske bakgrunn. Det var hans veier innen psykoanalysen som etter hvert ble ufarbare for de ulike myndigheter. Reich var opptatt av undertrykte seksuelle spenninger og deres betydning for psyken.

- Reich mente at vi gikk rundt med et stort panser rundt kroppen, og at dette hindret oss i å fungere i samfunnet. Ved å knuse dette panseret gjennom seksuell frigjøring ble undertrykt energi frigjort som kunne brukes til radikalt arbeid. Man oppnådde revolusjonær styrke, sier Erling Borgen.

Den tidligere NRK-mannen har i to år arbeidet med en dokumentarfilm om kommunisten Wilhelm Reich. Borgen har intervjuet en rekke mennesker som kjente Reich, gravd seg ned i Reich-dokumenter og kommuniserer jevnlig med Reich-museet i USA.

Wilhelm Reich

  • Født i Dobrzanica i Galizia i 1897. Døde i USA i 1957.
  • Tjenestegjorde i den østerrikske hæren under første verdenskrig. Utdannet medisiner i 1922 og samme år ansatt som assistent ved Freuds psykoanalytiske klinikk.
  • Aktiv kommunist. Brøt med Freud. Utviklet teorier om orgasmens funksjon.
  • Ble tvunget i eksil i 1933, ekskludert fra det tyske kommunistpartiet og fra den internasjonale psykoanalytiske foreningen.
  • Oppholdt seg i eksil i Norge fra 1934 til 39.
  • Flyttet til USA i 1939.
  • Ble kalt «orgasmekongen» fordi han oppfattet orgasmen som veien til menneskelig frigjøring.

Sean Connery

Selv om Reich møtte motstand hos makthavere, fant mange fram til hans teser og lot seg behandle av den kontroversielle mannen.

- Den seksualpolitiske bevegelsen han skapte, samlet ganske raskt rundt 20000 medlemmer i Skandinavia. Han kom til Norge etter en invitasjon fra Sigurd Hoel, Arnulf Øverland, Erling Falk og Harald Schelderup, sier Borgen.

Sigurd Hoel ble en av Reichs mest ivrige pasienter. Han tok 500 timer hos psykologen - og ble nesten ødelagt av det. Bruk av det berømte orgonskapet inngikk også i behandlingen. Satt du i dette skapet, skulle energi fra verdensrommet bli samlet opp og overført til din kropp. Det var da også denne evnen som fikk Sean Connery ens ærend til Norge i 1967. Han oppsøkte Reichs elev Ola Raknes for å få en tur i skapet - visstnok for å bli behandlet for impotens.

Reich-senter

I de fem åra i Norge utførte Reich sine behandlinger i Drammensveien 110 H. I 1995 ble funkisbygget kjøpt av et hundretall norske leger og psykologer.

- Planen var å omgjøre dette til et museum og et Reich-senter med undervisning, bibliotek og møtevirksomhet, sier psykolog Rolf Løvvang, en av initiativtakerne til senteret.

- Men dessverre er vi blakke. Noe av virksomheten er i gang, men museumsdelen har vi ikke fått på plass. Vi trenger fire millioner kroner og har søkt en rekke stiftelser og fond om offentlige midler. Vi har fått avslag overalt, sier Løvvang.

LAGER DOKUMENTAR: Erling Borgen har i to år arbeidet med et filmprosjekt om psykologen Wilhelm Reich. Nå har han fått 36000 kroner i støtte fra Fond for lyd og bilde til det videre arbeidet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!