Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lager Hollywood-film om Knausgårds saga

Oscar-nominert regissør vil lage film basert på Knausgård-essay.

(Dagbladet): Filmnettstedet Indiewire meldte i natt at det for første gang skal lages film basert på et verk av den norske suksessforfatteren.

Men det er ikke «Min kamp» som skal filmatiseres. Regissøren Alexander Payne skal nemlig lage film basert på Knausgårds reisessay «My Saga», som i fjor ble brettet ut i New York Times Magazine.

I essayet drar Karl Ove Knausgård fra Newfoundland, nordøst i Canada, til Minnesota for å utforske reisen de første norske bosetterne i Nord-Amerika tok.

Hvem som skal spille Knausgård er ennå ikke offentliggjort, men ifølge filmnettstedet Variety er produsentene på jakt etter en skandinavisk manusforfatter.

Dagbladet har vært i kontakt med Knausgårds forlag Oktober, som opplyser at forfatteren ikke ønsker å kommentere saken.

Produsent Albert Berger sier til Variety at han leste essayet på et fly til Skandinavia og straks bestemte seg for å kjøpe rettighetene til filmen. Han har stor tro på kombinasjonen Knausgård og Payne.

NORGESVENN: Regissør Alexander Payne skal lage film basert på et essay av Karl Ove Knausgård og ønsker å spille inn en film med Matt Damon i Norge. Foto: NTB Scanpix
NORGESVENN: Regissør Alexander Payne skal lage film basert på et essay av Karl Ove Knausgård og ønsker å spille inn en film med Matt Damon i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alexander er den perfekte regissøren til å lage en komedie om kulturkræsj, sier Berger.

Alexander Payne har vunnet to Oscar-priser som manusforfatter for filmene «Sideways» og «The Descendants». Han har også blitt nominert til tre Oscar-priser som regissør for filmene «Sideways», «The Descendants» og «Nebraska».

Payne har også flere «norske» prosjekter på gang. Han har regien på storfilmen «Downsizing», der Matt Damon og Reese Witherspoon spiller hovedrollene, som skal spilles inn til høsten.

Regissøren skal ha et sterkt ønske om å filme en betydelig del av handlingen i Norge og «Downsizing» er en av fire filmer som har søkt på regjeringens nye insentivordning for film.

Tidligere i februar sa filmens norske linjeprodusent at kan Norge gå glipp av Matt Damon og resten av stjernene hvis filmen ikke får refundert deler av kostnadene.

- Planen nå er at syv til åtte prosent av filmingen skal foregå i Norge. Hvis ikke filmen blir en del av insentivordningen blir det nok kun en liten promille som blir filmet her, sier linjeprodusent Per Henry Borch til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram