Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lager julefilm etter tips fra kona

Kritikerfavoritten Bent Hamer (52) kaster seg over Levi Henriksen-noveller.

PRODUKTIV: I fjor viste kritikerfavoritten Bent Hamer fram «O'Horten» i Cannes. Nå blir «Hjem til jul» hans sjette langfilm.
PRODUKTIV: I fjor viste kritikerfavoritten Bent Hamer fram «O'Horten» i Cannes. Nå blir «Hjem til jul» hans sjette langfilm. Vis mer

||| «Hjem til jul» heter Bent Hamers nye prosjekt.

Filmen er basert på Levi Henriksens novellesamling «Bare mjuke pakker under treet».

— Kona mi leste boka og sa hun trodde dette var noe jeg kunne lage noe fint ut av. Og det synes jeg jo i grunn at hun hadde rett i, sier Hamer til Dagbladet.no.

Til filmmanuset har Hamer plukket ut fem-seks av Henriksens noveller, som alle finner sted på julaften i den samme småbyen. Disse bindes sammen av en egen historie Hamer har skrevet og lagt til Balkan.

— Det er noen naturlige knutepunkter mellom historiene, men jeg har ikke hatt noe hysterisk behov for å flette dem sammen.

Liker Levis melankoli

Med fire opptredener i Cannes og en rekke filmpriser på samvittigheten er Bent Hamer en av Norges aller mest internasjonalt anerkjente regissører.

Han tror hans særegne signatur også vil bli tydelig i «Hjem til jul».

— De som har lest manuset, synes i hvert fall det likner på det jeg har gjort før. Novellene var ikke vanskelige å gjøre til mine egne.

Spesielt liker Hamer melankolien og humoren i Levi Henriksens fortellinger.

— Han har et innmari godt blikk og et stort hjerte. Han ser ting på en måte som passer mitt lynne veldig godt.

Fikk filmstøtte

Hamer kaller filmen en alternativ julefilm. Planlagt premiere er da også desember neste år.

— Filmen handler om outsidere. Folk i ulike livssituasjoner og ulike aldrer som til dels har gitt opp og til dels sliter med livet sitt. Og den tar ikke bare for seg hva det vil si å komme hjem, men også hva det vil si å ha et hjem.

«Hjem til jul» fikk i går 400000 euro i støtte fra Europarådets fond for samproduksjon av film, Eurimages. Samtidig fikk Maria Sødahls «Limbo» 220000 euro i tilskudd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling