Lager julefilm i påskeferien

Regissør Mona J. Hoel og en gjeng skuespillere reiser på fjellet i påsken for å lage film om en juleferie utenom det vanlige. «Når nettene blir lange» er et skrått blikk på en skakk familie, filmet etter dogmereglene.

Kari Simonsen og Svein Scharffenberg er ekteparet som mer enn gjerne holder ut med hverandre, til tross for at han er litt for glad i flaska. Deres voksne døtre spilles av Gørild Mauseth og Benedikte Lindbeck.

Familien - med ektemaker, barn, Mauseths polske kjæreste og svigerforeldre - drar til hytta på fjellet for å feire jul.

- Alt er lagt til rette for en fantastisk feiring, sier Hoel.

Men så skjer det ting: Gradestokken kryper ned i 27 minusgrader og det store selskapet tvinges til å holde seg innedørs. Der er det trangt, og når pappa blir tørst kan han derfor ikke skjule det så lett som han vanligvis gjør.

- Da kommer gamle familiespøkelser fram, sier Hoel.

Opptakene skal skje over 15 dager et sted i Gudbrandsdalen, for relativt lite penger - men desto større entusiasme.

- Det er en filmhistorie som passer godt inn i dogmeserien, sier Hoel og røper at hun vil filme i tråd med de danske reglene.

Mona J. Hoel har tidligere laget kortfilmer, spillefilmen «Noe beroligende», en episode av «1996: Pust på meg» og skal produsere «Når nettene blir lange» i sitt eget selskap, Dis Film, sammen med svenske Malte Forsell. Resultatet får vi se på kino nærmere jul.