Lager kunst av pedofili-bilder

Bjarne Melgaard sjokkerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

html,body { border: 0px; } NEW YORK/OSLO (Dagbladet): — Jeg synes ikke jeg er i grenseland, jeg synes det er veldig interessante fotografier, sier Melgaard i et intervju med NRKs kunstprogram «Safari», som sendes i kveld.

Dagbladet møtte den verdenskjente norske kunstneren i studioet hans i Brooklyn. Han har provosert kraftig tidligere, og er blitt politianmeldt, men denne gangen kan han ha laget sin mest kontroversielle kunst.

Svære lerreter er stablet opp mot de hvite veggene i studioet. En rekke assistenter er i ferd med å male fotorealistiske motiver, som Melgaard seinere skal male på. De fleste bildene, i tillegg til noen abstrakte og tekstorienterte motiver, viser poserende halvnakne unge gutter.

Blader fra NAMBLA
Bildene er hentet fra blader publisert av den svært omstridte organisasjonen NAMBLA (North American Man/Boy Love Association), som kjemper for å legalisere sex mellom menn og gutter.

— Jeg er opptatt av visuelle ting som fascinerer meg uten at jeg kanskje helt forstår hvorfor. Jeg kan ikke forholde meg til disse bildene på samme måte som de som har laget magasinene, for jeg forstår dem ikke, sier Melgaard og viser fram en collage av en gutt som ligger med øynene lukket.

— Jeg ser nok dette i et homopolitisk perspektiv. For meg er det et poeng å presentere en del av en homoseksuell identitet som ikke er så mainstream, hvor det ikke bare er å gifte seg og være snill og ha det kjempegøy. Jeg tror man kan finne et senter ved å undersøke marginale fenomener, sier kunstneren til Dagbladet.

— Ser ikke misbrukte ut
Ved å vise til vurderinger fra sine advokater, kan Melgaard si at bildene i bladene «Made in The USA» og «NAMBLA Bulletin» ikke framstiller noe ulovlig. Men kunstneren har ikke undersøkt hvem de fotograferte guttene er og hvordan de havnet i bladene.

— Vi leter ikke etter bakgrunnen for hvert bilde hvis vi finner det i en offentlig sammenheng, sier Melgaard til NRK Safari.

Han synes ikke guttene ser ut som om de er misbrukte.

— Hvordan vet du at de ikke er det? spør NRK «Safari»-programlederen.

— Men de ser da ikke det spor ulykkelige eller misbrukte ut noen av dem, svarer Melgaard.

Han hevder at han har solgt samtlige av de 90 maleriene i serien, men vil ikke røpe navn på kjøperne.

— Jeg ser ikke noe pedofili i dette i det hele tatt. Jeg er veldig opptatt av at man har et kunstbegrep. Om det er stor kunst eller bra kunst, det vet man aldri, men jeg mener, hvis man først stiller ut i det offentlig rom, så går det under kunstbegrepet. Da mener jeg at det er helt andre etiske rammer som gjelder, sier Melgaard.

— Sympatiserer du med en organisasjon som NAMBLA?

— Jeg sympatiserer ikke så veldig med noen politiske organisasjoner, jeg. Men tar meg retten til å kunne reflektere over dem.

— Veldig fascinert
— Hva følte du selv første gang du så disse bildene?

— Jeg ble veldig fascinert av dem. For meg er det interessant hvis noe jeg ikke forstår skaper sitt eget univers. Jeg skjønner ikke hva de vil si med dem. Men jeg synes ikke bildene er kjedelige. Det er en kvalitet i seg selv.

— Mener du med det at man kan male eller skrive hva man vil, selv om det er støtende?

— Ja, hvis man kan forsvare det. Det er jo det som er kunstens styrke. Man behøver jo ikke like det andre gjør. Men man kan respektere det.

<strong>HENTET FRA NAMBLA:</strong> Bildene er hentet fra blader publisert av den kontroversielle organisasjonen. FOTO: ØRJAN ELLINGVÅG
HENTET FRA NAMBLA: Bildene er hentet fra blader publisert av den kontroversielle organisasjonen. FOTO: ØRJAN ELLINGVÅG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer