Lager Nordens første flystyrt-film.

Feminint drama fra regisør Annette Sjursen.

-  Filmen handler om kjærlighet, og om å overleve. Den ytre rammen er en flyreise. Plutselig eksploderer den ene motoren, forteller Annette Sjursen.

-  Filmen din skal hete «Pax». Hva betyr det?

-  Tittelen er dobbeltbunnet. Pax er lufthavnsjargong for passasjerer. Dessuten betyr det «fred». Filmen handler om å slutte fred med livet som det er . Det spiller ingen rolle hva som skjer med deg, men hvordan du reagerer på det.

Ti millioner

I går mottok filmprosjektet drøyt ti millioner kroner fra Norsk Filmfond, etter innstilling av filmkonsulent Nikolaj Frobenius. Totalbudsjettet blir på om lag 22 millioner - i norsk målestokk en storfilm. Eneste skuespiller som er castet foreløpig er svenske Michael Nyquist.

«Pax» blir bare Sjursens andre langfilm.

Hun fikk ros over hele linja for regidebuten «Min misunnelige frisør». Hun skrev også manuset, i samarbeidet med forfatteren selv, Lars Saabye Christensen.

-  Lars og jeg har snudd på samarbeidet. Sist var jeg med og gjorde om hans novelle til film. Nå er han med og skriver på min idé, sier Sjursen til Dagbladet.

LAGER KATASTROFEFILM: Den neste filmen til Annette Sjursen, Pax, skal handle om en dramatisk flykatastrofe. Foto: Lars Eivind Bones
LAGER KATASTROFEFILM: Den neste filmen til Annette Sjursen, Pax, skal handle om en dramatisk flykatastrofe. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

«Pax» er et storslagent drama om 24 timer i sju menneskers liv. De sju er på vei fra København til Oslo. Det samme er et nedfrosset hjerte i en beholder, på vei fra én kropp til en annen.

-  Ingen ønsker å være i et fly som kan styrte. Men for noen av passasjerene viser det seg å være det beste som kunne skje, sier Sjursen.

Psykisk og fysisk

-  Styrter flyet?-  Nei. Men det er et fly i hardt vær, for å si det mildt. Og spørsmålet er hvem som overlever, både psykisk og fysisk.

Overfor Dagbladet røper Annette Sjursen hvem de sju hovedpersonene er: En lege, en nonne, en kvinnelig journalist, en mannlig fotograf, ei 11 år gammel jente, en komponist og dirigent og en 16-17 år gammel skater.

-  Og svenske Michael Nyquist skal spille lege?-  Ja. Jeg fløy over til Arlanda, og i et rom på flyplassen plasserte vi to stoler ved siden av hverandre. Som flyseter. Jeg spilte nonne. Michael var syk, men viste likevel at han har rak tilgang på alle typer følelser. I tillegg er han vidunderlig å jobbe med og et stjernenavn å ha på plakaten, mener Sjursen om mannen fra «Tillsammans» og «Så som i himmelen».

Sjursen understreker:

-  Vi har ikke skrevet kontrakt. Men Michael er tiltenkt rollen, og ønsker selv å delta.

Russisk rulett

-  Er legen og nonnen et av filmens kjærlighetspar? Og kjenner de hverandre fra før?-  Jeg vil ikke svare konkret. Men jeg kan si at filmen har to sentrale kjærlighetshistorier. Noen av personene kjenner hverandre fra før - og bærer på hemmeligheter for hverandre. Disse hemmelighetene får betydning når flymotoren eksploderer. Og nettopp dette spørsmålet søker jeg svar på med «Pax»: Hva skjer når du ser døden inn i øynene? I min film er dette som russisk rulett. Blir du lammet av frykt, dør du. Klarer du å snu det til noe positivt, har du en sjanse.

-  Og hva skjer etterpå?-  Det er også viktig. Lever du i frykt? Eller bruker du en så skjellsettende hendelse til å forandre på livet ditt, og jage drømmen?

Annette Sjursen synes det er synd at kvinner tror det lønner seg å opptre som menn i yrkeslivet:

-  Vi kvinner blir ofte møtt med holdninger av typen «jeg tror ikke du har baller nok til å takle denne jobben». Da er det smart å tenke: «Nei, kanskje ikke, og fordelen er jo faktisk at jeg slipper å tenke med dem hele tida». Vi kvinner må snart skjønne at mannen alltid vil være bedre enn oss - til å være mann . Så for oss lønner det seg å være kvinne i stedet.

Kreativitet

-  Og hvordan bruker du selv din kvinnelighet i arbeidet med «Pax»?

-  Hadde ikke jeg klart å skape fra den feminine kilden i meg selv, ville denne filmen aldri blitt til, eller aldri fått støtte. Den ville blitt kritisert nedenom og hjem, tror Sjursen, som har følgende budskap til kvinner:

-  Det å hente kreativitet, skjønnhet og kraft fra den feminine skattekista, er den raskeste og beste veien til topps. Det er en sårbar prosess å våge å være feminin i jobben. Yrkeslivet foregår på menns premisser. Men når du en dag våger å la din femininitet folde seg ut på dine egne premisser, har ingen lyst til å stoppe deg.  Innspillingen av «Pax» starter i oktober. Forventet premiere er vinteren 2009.