Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Slaget om Narvik»

Lager «Norges største krigsdrama»: - Summen vi må samle inn er diger

«Slaget om Narvik» har nedjustert budsjett og antall episoder. Prosjektet kan dermed bli en miniserie til 183 millioner kroner.

NARVIK-FRONTEN MAI 1940: I midten: «Fransk alpejeger med muldyr». Til venstre: «80 år gammel same», og til høyre «en norsk soldat». Det er uvisst om disse tre blir en del av den kommende dramaserien «Slaget om Narvik». Foto: NTB Scanpix
NARVIK-FRONTEN MAI 1940: I midten: «Fransk alpejeger med muldyr». Til venstre: «80 år gammel same», og til høyre «en norsk soldat». Det er uvisst om disse tre blir en del av den kommende dramaserien «Slaget om Narvik». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 80 år etter slaget om Narvik under andre verdenskrig jobbes det iherdig med å realisere dramatiseringen av de voldsomme kampene i og rundt Narvik våren 1940.

I flere år er det jobbet med den kommende og etterlengtede stordramaserien «Slaget om Narvik». Den tar tid å dra i land, men det er god utvikling, selv om prosjektet nå har redusert antall episoder, fra ti til åtte, forteller produsent Aage Aaberge i Nordisk Film til Dagbladet.

PRODUSENT: Aage Aaberge i Nordisk Film. Foto: NTB Scanpix
PRODUSENT: Aage Aaberge i Nordisk Film. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi merket at tv-kanalene var mer gira på en miniserie på åtte episoder. Det betyr også at budsjettet er nedjustert, fra 200 millioner kroner til 183 millioner.

Jakter penger

Nordisk Film og produsent Tom Vidar Karlsen, i det Bodø-baserte produksjonsselskapet Storyline Nor, jobber sammen med å realisere det svært ambisiøse tv-prosjektet.

Manus til episode én, to og tre har deadline 14. mai, og skrives av Christopher Grøndahl («Nokas», «Børning») og Sebastian Torngren Wartin («Natt til 17.», «Ambulanse»). André Øvredal («Trolljegeren», «The Autopsy of Jane Doe») har regi.

VOLDSOMME KAMPER: Narvik våren 1940. Foto: NTB Scanpix
VOLDSOMME KAMPER: Narvik våren 1940. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Summen vi må samle inn er diger, og vi satser blant annet på insentivordningen til Norsk filminstitutt, samt store bidrag fra europeiske partnere. Blant annet forhåndssalg til aktuelle tv-kanaler, sier Aaberg.

Språkforvirring i Narvik

De håper å få med pengesterke aktører i alle landene som faktisk var involvert i slaget om Narvik: Storbritannia, Polen, Tyskland og Frankrike. Aaberg forteller at de nettopp har spikret et samarbeid med et av Polens største produksjonsselskaper, Apple Film, og at de er i forhandlinger med en partner i Frankrike.

I løpet av våren står møter i England for tur. Drømmen er å dra i land en avtale med BBC.

- Skuespillerne fra de forskjellige landene skal snakke slik soldatene pratet med hverandre. Fellesspråket var engelsk, men det var mye språkforvirring. Autentisiteten i det vil vi ha fram. Serien tekstes dermed avhengig av hvilket land den sendes i, sier Aaberge.

Foruten investeringer fra Filmcamp, Filmfond Nord, Nordisk Film og Storyline Nor, har Forsvaret stor interesse i prosjektet. De bevilget i fjor 500 000 kroner i utviklingsstøtte, ifølge et brev fra Forsvarsdepartementet, som Dagbladet har fått innsyn i.

- Et enormt prosjekt

Ifølge lokalavisa Fremover har også Nordland fylkeskommune spyttet inn én million kroner, og Narvik bystyre har bevilget 175 000.

- Drømmen er å gjøre opptak neste vinter, men vi får se om vi rekker det. Da blir det i så fall premiere i 2020, men det er ikke bestemt. Interessenter som Netflix kan få mye å si for premiere og lansering, sier Aaberge.

LUFT, HAV OG LAND: Store styrker slåss mot hverandre i Narvik. Foto: NTB Scanpix
LUFT, HAV OG LAND: Store styrker slåss mot hverandre i Narvik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

VG skrev i fjor om da han dro til Filmfestivalen i Cannes for å presentere og hente penger til prosjektet.

- Jeg kom ikke hjem med feit lommebok, men vi fikk gode kontakter. I ettertid har vi presentert prosjektet på en tv-mønstring i Paris og vært i Berlin under Berlinalen. Dette er et enormt prosjekt, så det tar tid, sier Aaberge.

Store slag

At dramaserien vil koste framkommer tydelig av historien: Slaget om Nordens malmhavn, strategisk viktige Narvik, sto i over 60 døgn fra 9. april 1940. Skip, fly og landstyrker var involvert, og flere titalls tusen soldater kjempet på begge sider.

Parallelt med tv-serien «Slaget om Narvik» er det godt kjent at den norske regissøren Tommy Wirkola jobber med en spillefilm med utgangspunkt i samme historiske hendelse.

Produksjonsselskapet Cinenord jobber også med en ambisiøs norsk dramaserie med utgangspunkt i andre verdenskrig, som handler om den norske kongefamilien. Etter planen blir premieren i 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!