Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lager personlig dokumentar om Snåsamannen

Får 200 000 kroner i støtte.

 BLIR DOKUMENTAR:  TMM Produksjon er i gang med en dokumentar om Snåsamannen, som skal handle om hans liv. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLIR DOKUMENTAR: TMM Produksjon er i gang med en dokumentar om Snåsamannen, som skal handle om hans liv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er filmselskapet TMM Produksjon som er i gang med det som skal være en «personlig dokumentar» om Joralf Gjerstad, best kjent som Snåsamannen.

Dokumentaren skal hete «Bygdedoktoren».

Sendes på TV Norge Nettstedet Fri Tanke skriver at Midtnorsk filmsenter har gitt 200.000 i støtte til prosjektet. Ifølge Fri Tanke er det TVNorge, som også vil sende dokumentaren, som har bidratt med mest midler til prosjektet.

- Det stemmer at vi har bestilt dette programmet. Snåsamannen har en interessant historie, og vi gleder oss til å komme nærmere innpå ham. Vi har foreløpig ikke så mange detaljer, men satser på å vise dokumentaren på skjermen neste høst, sier mediesjef i TV Norge, Hanne McBride til Dagbladet.

Midtnorsk filmsenter er et kulturpolitisk samarbeid mellom Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommuner og Trondheim kommune. De forvalter midler til utvikling og produksjon av film i Midt-Norge.

- Dette er et godt prosjekt som har vært i sirkulasjon lenge. Målet er å komme bak fasaden for å finne ut mer om mennesket Joralf Gjerstad. Det har ikke blitt gjort før. Vi syntes det var riktig å hjelpe til slik at filmen kan bli realisert. TMM Produksjon har fått veldig god kontakt med Gjerstad, noe som gir dem en unik mulighet til å lage et slikt portrett, sier filmkonsulent i Midtnorsk filmsenter, Kalle Løchen, til Fri Tanke.

Han forteller at dokumentaren er ment å handle om Gjerstad som person, og i søknaden er det ikke fokusert på de kritiske spørsmålene som tidligere er reist om Gjerstads praksis.

Løchen understreker imidlertid at TMM Produksjon også står fritt til å lage en kritisk dokumentar.

Ifølge Fri Tanke inneholder ikke søknaden fra TMM Produksjon så mye kritisk distanse til sitt intervjuobjekt.

- Driver ikke forskning Produsent Dag Rune Johansen i TMM Produksjon bekrefter overfor nettstedet at målet med dokumentaren er å fortelle historien om personen Gjerstad.

- Vi stiller spørsmål til historiene der han hevder å ha helbredet personer og hans synske evner. Men hovedfokuset er historien om personen. Vi skal ikke drive forskning og etterprøve faktapåstander, sier Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!