Lager poesi på nettet

Slipp et knippe ord ut av ermet, og datamaskinen rister det sammen til et dikt. Poetikon er nettstedet som setter sammen tekstbiter slik at et dikt eller en novelle forandrer seg mellom hver gang den leses.

Morten Skogly, mest kjent som en av programlederne i NRKs Filter, er hovedansvarlig for nettstedet som ønsker å trekke til seg personer som liker å eksperimentere med tekst, lyd og bilder.

- Jeg tar veldig gjerne imot bidrag fra kreative mennesker som har et ønske om å få publisert tekster og bilder de jobber med, sier Skogly.

Adressen er: www.katode.org/poetikon

Kreativt verksted

Poetikon er et kreativt verksted hvor tekstbiter, bilder og lyd lever side om side.

- Jeg eksperimenterer mye med å sette sammen ulike fragmenter til nye helheter, sier Skogly.

Et av disse eksperimentene innebærer at datamaskinen selv genererer tekst uten forfatterens totale kontroll. Skogly kalle det kontrollert tilfeldighet:

- Dette innebærer at datamaskinen setter tekstbiter sammen tilfeldig slik at et dikt eller en novelle forandrer seg mellom hver gang den leses. Dermed kan nye sammenhenger skapes og assosiasjoner vekkes hos leseren.

Et annet eksperiment går ut på å sette ulik lyd og musikk til de samme tekstene.

- Det er merkelig å oppdage hvordan mine egne tekster endrer seg når jeg ved siden av teksten legger på ulik lyd. Å lese det samme diktet to ganger, men med ulik musikk for hver gang, er to vidt forskjellige opplevelser som skaper helt ulike stemninger og assosiasjoner.

Teknikk og kreativitet

Skogly begynnte å lage egne nettsider for 5 år siden, og han fikk et kick av den muligheten det er å legge ut egne tekster og bilder på nettet uten å måtte gå noen omveier.

- Denne måten å jobbe på innebærer både en evne til å være kreativ rent kunstnerisk, men også det å kunne beherske det datatekniske slik at det er mulig å få til det man ønsker, sier Skogly.

Poetikon har eksistert i tre år nå, og det er ukentlig ca. 2000 mennesker innom disse sidene. Prosjektet har heller ikke noe erkLært mål, det viktigste er å fungere som en kreativitetsforløser hos de som er innom og bruker tid på sidene.

Unge medarbeidere

I dag er det i alt 6 personer som produserer innhold for disse sidene. En av disse er forfatteren Christopher Grøndahl, aktuell i fjor høst med boka Den sjette søvn. Alle er de unge og liker å eksperimentere med å sette sammen ulike medieuttrykk til nye konstellasjoner.