Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lager skole-reality

Oslo Nye Teater lager satire med hjelp fra superlærer Håvard Tjora.

SKAL LAGE SKOLETEATER:  Oslo Nye Teater skal sette opp «Lærere for livet». Bak fv: Bartek Kaminski, regissør Marit Moum Aune, Nader Khademi og teatersjef Catrine Telle. Foran fv: Eli Anne Linnestad, Kari-Ann Grønsund og Helle Haugen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL LAGE SKOLETEATER: Oslo Nye Teater skal sette opp «Lærere for livet». Bak fv: Bartek Kaminski, regissør Marit Moum Aune, Nader Khademi og teatersjef Catrine Telle. Foran fv: Eli Anne Linnestad, Kari-Ann Grønsund og Helle Haugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag presenterte Oslo Nye Teater sitt høstprogram. Teatret har valgt å satse bredt, og opprettholder sitt samarbeid med Riksteatret.

Den 8. september sparkes høsten i gang med «Lærere for livet» på Hovedscenen. Det er en forestilling om skolen, hvor handlingen foregår på lærerværelset.

For å få forestillingen så realistisk som mulig, har teatret fått hjelp av superlærer Håvard Tjora, som er kjent fra tv-serien «Blanke ark».

- Jeg har lest manuset, og syns det var veldig morsomt. Det tar for seg de store og små samtalene, og det er utrolig hvor store dilemma det kan bli av kaffepenger på en arbeidsplass, sier Tjora til Dagbladet.

Samtaler med regissøren Han har gitt tilbakemeldinger på manuset til regissør Marit Moum Aune, og mener at gjenkjennelseseffekten vil være stor for stykket.

- Skolen er på mange måter det viktigste vi har. Alle skal gjennom den, og den er en stor del av samfunnet. Jeg har ikke sett stykket ennå, men manuset var i alle fall veldig bra, sier Tjora.

Tilbake til virkeligheten Moum Aune har blant annet hatt regien på NRK-serien «Harry & Charles». Nå skal hun instruere blant andre Håkon Ramstad, Kari-Ann Grønsund, Nedar Khademi, Bartek Kaminski og Ola G. Furuseth i «Lærere for livet».

Moum Aune kjente Tjora fra før, og er glad for hans bidrag til denne forestillingen.

- På 70-tallet var alt teater realistisk, men så skulle alle være «politisk korrekt» - dermed forsvant det realistiske. Nå ser vi igjen at tendensen fra 70-tallet er tilbake, sier en energisk Moum Aune til Dagbladet.

- Alle har et forhold til skolen, og mange blir drittlei. Blir teater om skolen morsomt?

- Kjedelig blir det i alle fall ikke. Dette er satire, og vi får kikke gjennom nøkkelhullet. All komedie handler om at folk skal kjenne seg igjen. Det er ikke noe problem her, sier Moum Aune.

Samarbeid med Riksteatret Oslo Nye skal også sette opp Astrid Lindgrens «Mio min Mio», som har premiere den 28. september i Trikkestallen. Gruppa Stilett skal fortsette med sin forestilling «Griseflaks», og i tillegg blir det en samproduksjon med Riksteatret.

«Natta, mamma» som tar for seg selvmordstematikk, har premiere på Centralteatret den 7. september. Marit Østby og Marika Enstad har rollene i stykket, som ble tildelt Pulitzer-prisen i 1983.

- Dette er et alvorlig stykke, og det er viktig for oss å satse bredt. Samarbeidet med Riksteatret har betydd mye for oss. Det gjør at vi kan produsere like mye teater, men for mindre penger, sier Catrine Telle, teatersjef ved Oslo Nye.

Andre forestillinger på plakaten er «Myrna Vep» og «Karius og Baktus».

SUPERLÆR:  Håvard Tjora, som er kjent fra tv-serien «Blanke Ark», har bidratt med sin kunnskap fra klasserommet og lærerværelset til teaterforestillingen «Lærere for livet».
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SUPERLÆR: Håvard Tjora, som er kjent fra tv-serien «Blanke Ark», har bidratt med sin kunnskap fra klasserommet og lærerværelset til teaterforestillingen «Lærere for livet». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media