«Midsommar»

Lager skrekkfilm fra Bygde-Sverige

Filmen «Hereditary» sjokkerte publikum. Nå lager regissøren skrekkfilm om svensk midtsommer.

SKANDINAVISK SKREKK: Regissøren av «Hereditary» følger opp suksessfilmen med skandinavisk skrekk. Til sommeren kommer «Midsommar», som tar utgangspunkt i svensk midtsommerfeiring og skandinavisk folketro. Video: A24 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Dårlig nytt for alle som fremdeles har mareritt etter 'Hereditary'», skriver Indiewire. Nå følger regissør Ari Aster opp skrekksuksessen med en ny film, denne gangen basert på skandinavisk folketro.

Svensk midtsommer

Filmen, som har fått navnet «Midsommar», og som foreløpig har premieredato 9. august i år, skal produseres av samme selskap som lagde «Hereditary», nemlig A24.

Regissør Aster beskriver selv filmen som en «mørk film om samlivsbrudd som blir til en skrekkfilm», ifølge The Independent.

I den rykende ferske teasertraileren får vi se en gruppe jenter med blondt hår og blomsterkranser på hodet, som danser i sirkler rundt ei svensk maistang.

- Du kan ikke snakke, du kan ikke bevege deg, sier en «lokal» kvinne i klippet, med noe som høres ut som en påtatt svensk aksent. Hun fortsetter:

- Dette åpner deg opp for å bli påvirket, og det bryter ned forsvaret ditt. Stol på meg, du kommer til å elske det!

MIDSOMMAR: Svensk midtsommer skal være tema for den nye filmen av «Hereditary»-regissøren. Foto: Skjermdump / A24
MIDSOMMAR: Svensk midtsommer skal være tema for den nye filmen av «Hereditary»-regissøren. Foto: Skjermdump / A24 Vis mer

Alt framstår i lyse og lette pastellfarger – en sterk kontrast til den mørke handlingen som traileren hinter om.

Og for dem som husker den skumle klikkelyden i «Hereditary», ser den ut til å ha fått sin ekvivalent i traileren gjennom gjentatte, rytmiske utpust – som bidrar til å sette den «creepy» stemningen.

Hedensk sekt

Maistanga en sentral del av den svenske midtsommerfeiringen – som også er tema for den nye filmen. Filmen følger en ung kvinne (Florence Pugh) som motvillig blir med sin kjæreste (Jack Reynor) på sommerferie til en av deres venners hjemby i Bygde-Sverige.

HEDENSK SEKT: Den romantiske ferieturen blir til et reint mareritt, da merkelige og voldelige ting begynner å skje midt under midtsommerfeiringen. Foto: Skjermdump / A24
HEDENSK SEKT: Den romantiske ferieturen blir til et reint mareritt, da merkelige og voldelige ting begynner å skje midt under midtsommerfeiringen. Foto: Skjermdump / A24 Vis mer

Der skal de ta del i en helt spesiell nidagers festival som bare skjer hvert 90. år.

Men så begynner merkelige og voldelige ting å skje. Snart blir det avslørt at bygdas innbyggere er med i en hedensk sekt, og den romantiske ferieturen blir til et reint mareritt.

Etter alt å dømme har filmskaperne hentet inspirasjon fra mer enn den svenske midtsommerfeiringen. I traileren ser vi blant annet et glimt av en mann som ser ut til å tilbe en blodig runestein, samt flere typiske nordiske symboler.

På rollelista finner vi skuespillere som Florence Pugh (23), kjent fra Lady Macbeth, Jack Raynor (27), Will Poulter (26), kjent fra «Black Mirror: Bandersnatch» og William Jackson Harper (39) fra «The Good Place». I tillegg spiller også Vilhelm Blomgran, Archie Madekwe og Ellora Torchia i «Midsommar».

TRAILER: Regissør Ari Asters første skrekkfilm var storsuksessen «Hereditary». Video: A24Vis merVis mer Vis mer

Stormet ut i panikk

Om «Midsommar» kan måle seg opp mot regissør Ari Asters forrige skrekk-suksess, «Hereditary», gjenstår å se. Dagbladets anmelder kalte filmen en «uhyre effektiv grøsser», og ga den terningkast fire.

«Bare lydbildet er nok til å få deg til å gå i forsvarsposisjon: et klikk med tunga er et varsel om noe ondt som kommer. Og gjett om det kommer!», skriver hun.

USA Todays anmelder kalte «Hereditary» «den mest sinnssyke skrekkfilmen på årevis», og la til at «dersom du noen gang vil sove igjen, skal du holde deg langt unna».

Nettstedet Thrillist omtalte filmen som «den mest forstyrrende og skremmende skrekkfilmen på mange år», og presiserte at «skrikene i kinosalen var nesten like skremmende som det som skjedde på lerretet».

Da en trailer fra «Hereditary» ved en feiltakelse ble vist for barnefamilier på en kino i Australia i fjor, stormet flere ut i panikk. Andre dekket til øynene til barnas øyne og ører, og ropte til maskinisten at han måtte slå av traileren.

Siste skrekkfilm

Da Ari Aster lagde «Hereditary», ville han lage en film som tok lidelse og sorg på alvor. Spesielt ville han gå i dybden på hvordan et traume kan påvirke en hel familie. Han så på skrekksjangeren som den ideelle sjangeren til å formidle dette, ifølge Indiewire.

- Det fine med skrekksjangeren er at du kan smugle inn vanskeligere historier, og sjangeren kommer med visse krav. Men det handler mest om å finne katarsisen i historien, uansett hva slags historie du forteller, sier han, og forklarer:

- Det som kan se avskrekkende ut for publikum i en sjanger, blir plutselig en dyd i en annen sjanger.

På tross av «Hereditary»-suksessen, tviler regissøren på at han kommer til å lage noen flere skrekkfilmer etter «Midsommar» – uansett hvordan mottakelsen blir.

- Dette er den eneste andre skrekkfilmen jeg har. Og jeg er ganske sikker på at det kommer til å være den eneste på en lang stund, sa Aster, og avslører at han har minst 5–6 andre prosjekter på gang – deriblant en sci-fi-film han holder på å skrive.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer