Lager spillefilm om Quisling

Personene bak «Hodejegerne» og «Pionér» vil bringe historien om den beryktede landssvikeren til kinolerretet.

<strong>BLE BEGREP:</strong> Vidkun Quisling ledet NS-regjeringen fra 1. februar 1942. Navnet har blitt stående som synonymt med forræderi. Foto: AP / NTB Scanpix
BLE BEGREP: Vidkun Quisling ledet NS-regjeringen fra 1. februar 1942. Navnet har blitt stående som synonymt med forræderi. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Friland Produksjon står bak noen av de største norske filmsuksessene de siste åra, som «Hodejegerne», «Upperdog» og «Pioner».

Nå jobber selskapet med en kinofilm om mannen som frontet de norske nazistenes aktivitet under andre verdenskrig, NS-grunnlegger og regjeringsleder Vidkun Quisling.

Selskapet har mottatt utviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt (NFI) for å jobbe videre med prosjektet, som fremdeles befinner seg i en tidlig fase av utvikling.

- Spennende Viljen til å lage en storfilm om Quislings liv har lenge vært til stede, og manusforfatter Bjørn Ekeberg fikk allerede i 2011 NFI-støtte til å skrive manus om nazitoppen som ble henrettet høsten 1945.

Nå har altså Friland Produksjon plukket opp prosjektet.

- Jeg kan bekrefte at vi jobber med et Quisling-prosjekt, og si at dette oppleves som spennende materie for oss, men ellers kommenterer vi ikke prosjekter som er under utvikling, sier produsent Christian Fredrik Martin ved Friland Produksjon til Dagbladet.

- Ligger an til reaksjoner Historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo synes en storfilm om Quislings liv er en spennende idé, og tror nordmenn er klare for filmatiserte framstillinger av mer enn motstandsmenn og -kvinner.

- Det er en høyst interessant tematikk som jeg vil tro er godt egnet til film. Det vil så klart ligge an til reaksjoner fra flere hold, men alt avhenger jo av hvordan filmatiseringen løses, sier Sørensen.

Han trekker fram Quislings forhold til Fridtjof Nansen som et spennende aspekt ved mannens liv, i tillegg til de høydramatiske siste fem åra. På 1920-tallet samarbeidet Quisling og Nansen om nødhjelp til sultende i Sovjet.

Dramatisk liv Det burde altså være nok å ta av når man skal feste Quislings liv til film.

Fyresdølen, født i 1887, var forsvarsminister i en Bondeparti-regjering fra 1931 til 1933, før han grunnla Nasjonal Samling i mai 1933.

I 1939 møtte Quisling Adolf Hitler for første gang. Fram til 1945 skulle han møte den tyske føreren ytterligere ti ganger.

Quisling erklærte seg statsminister i Norge umiddelbart etter den tyske invasjonen 9. april 1940, men møtte tysk motstand og måtte trekke seg etter en ukes tid. Fra 1. februar 1942 ledet han den norske NS-regjeringa fram til arrestasjon og dødsdom i 1945.

Under rettssaken mot NS-lederen ble «gåten Quisling» et begrep. I Store norske leksikon beskrives han som «kunnskapsrik og intellektuelt meget vel utrustet. Like fullt var han virkelighetsfjern, med en forkjærlighet for omfattende spekulasjoner. Han var ingen stor taler eller organisator, og han synes å ha hatt liten evne til positivt samarbeid. Som politiker var han til dels påfallende hjelpeløs.»

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer