Lager støtteordning for gravejournalistikk

- Kritisk journalistikk av høy kvalitet er en av grunnpilarene i et demokratisk samfunn.

OPPRETTER STØTTEORDNING:  Kulturminister Hadia Tajik sier i en pressemelding at hun vil støtte gravende journalistikk, og har i den forbindelse opprettet en prosjektstøtteordning, som både journalister og redaksjoner kan søke på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRETTER STØTTEORDNING: Kulturminister Hadia Tajik sier i en pressemelding at hun vil støtte gravende journalistikk, og har i den forbindelse opprettet en prosjektstøtteordning, som både journalister og redaksjoner kan søke på. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kulturminister Hadia Tajik (Ap), som selv er utdannet journalist, vil være med på å styrke den gravende og undersøkende journalistikken i norsk presse.

Ministeren oppretter nemlig en støtteordning for kvalitetsjournalistikk, opplyser kulturdepartementet i en pressemelding, som er sendt ut i kveld.

- Kritisk journalistikk av høy kvalitet er en av grunnpilarene i et demokratisk samfunn. Men vi vet at det koster å grave. Og vi vet at det ikke er viljen det står på, men pengene. Her kan staten bidra, sier Tajik.

- Nøytral Støtteordningen skal være plattformnøytral, og ikke forvaltes av Kulturdepartementet. Både journalister og redaksjoner kan søke støtte til ulike graveprosjekter.

Det var i Mediestøtteutvalget i 2012 at ordningen først ble foreslått, og den vil åpnes fra 2014, står det i pressemeldingen.

Størrelse og hvem som skal forvalte pengesekken er ikke klart, og det vil først bli presentert i statsbudsjettet for neste år.

Kulturdepartementet skriver at pressen har en avgjørende rolle for å sikre rettssikkerheten, demokratiet og ytringsfriheten, og at departementet vil være med på å støtte dette.

Forslag om ny lov Tajik har vært minister i kort tid, men har allerede utrettet mye. I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt fram i går, bevilget hun 60 millioner kroner til byggestart av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.

- Dette er den ultimate gladsaken for statens store kunstbygg og alle som er interesserte i visuell kunst. Denne startbevilgningen er det Statsbygg trenger for å kunne opprettholde god fremdrift i prosjektet, sa Tajik til Dagbladet i går.

I slutten av april la statsråden også fram forslag til en ny boklov, og gikk inn for en rabattgrense på 50 prosent.

- Dette er en historisk dag. Vi gjør som store kulturnasjoner har gjort før oss. Vi løfter kulturen inn i lovverket. Det blir avanseregulering med tak. Loven gjelder for alle. Det blir like konkurransevikår for alle, sa Tajik da.

Forlaget møtte også mye kritikk, og det tok ikke lang tid før reaksjonene kom. Blant dem som reagerte på lovforslaget var forlegger i Juritzen forlag, Arve Juritzen. 

- Kulturministeren sier hun ønsker å bedre forholdene for norske forfattere og lesere, men denne loven vil føre til det stikk motsatte. Det blir vanskeligere for nye, norske forfattere å selge bøker, og bestselgerne vil dominere, sa Juritzen i april.