GANGSTER, KRIGSHELT OG KONGEVENN: Livet til Johannes S. Andersen blir trebinds tegneserie. Foto: Kristian Krogh-Sørensen.
GANGSTER, KRIGSHELT OG KONGEVENN: Livet til Johannes S. Andersen blir trebinds tegneserie. Foto: Kristian Krogh-Sørensen.Vis mer

Lager tegneserie om gangster og krigshelt

Historien om mostandsmann, kjeltring og kongevenn «Gulosten» blir trebinds tegneseriebok.

(Dagbladet): Søndag sender NRK dokumentaren om Johannes S. Andersen, populært kalt «Gulosten». Andersen var landskjent spritsmugler som ble motstandsmann og krigshelt, og etterhvert nær venn av kong Haakon VII. 

Siden 2011 har Kristian Krogh-Sørensen arbeidet med en tegneserie om nettopp «Gulosten». Den 100-sider lange boka i det som skal bli en trebinds serie er snart ferdig.

- Jeg fatta interesse for «Gulosten» da bestefar fortalte historien om motstandsmannen som hadde likvidert to tyskere i hjembygda hans rett etter krigen. Den mannen var «Gulosten» og jeg begynte å lese litt om historien hans, sier Krogh-Sørensen til Dagbladet.

Tidligere i uka skrev Dagbladet om «Gulosten» og at han ble benådet etter dobbeltdrap (krever innlogging).

Slippes 8. mai Drapene Krogh-Sørensen sikter til er bare én av de mange utrolige beretningene om «Gulosten». Han drepte to tyske soldater to måneder etter krigens slutt som hevn for at hans kone ble henretta i 1944. «Gulosten» ble ikke straffet for drapene, og mente selv det skyldtes hans forhold til kongehuset. 

Men det er ikke krigstida som fascinerer Krogh-Sørensen mest:

- Det er tida før krigen jeg liker best. I første bok følger vi ham fra Bastøy og tida han forsøkte å leve lovlydig i Christiania, fram til han får noen dårlige venner, som det heter, forteller tegneserieskaperen.

Han er ti sider unna å ferdigstille første bind. Målet er å slippe boka 8. mai i år, på dagen 70 år siden krigens slutt i Norge.

- Hvorfor falt valget på akkurat «Gulosten», og ikke «Kjakan» eller andre mer kjente motstandsmenn?

- Det var alt det andre rundt «Gulosten» som var så spennende. Han hadde jo levd et vanvittig liv allerede før krigen kom, og er sånn sett mye mer spennende å skildre i tegneserieform enn de andre krigsheltene, som ikke hadde samme ballast og var mye yngre. Krigen er det minst spennende i historien om «Gulosten», og det sier jo sitt, sier Krogh-Sørensen.

En glemt helt Som tidligere journalist snublet han innom en masse historier om «Gulosten», en mann som blir beskrevet som en nærmest mytisk figur.

- Han var nok glad i å smøre tjukt på historiene han fortalte om seg selv, så det kan være vondt å vite hva som er sant, og hva som ikke er det, men for meg gjør ikke det så mye. Dette er ikke et historisk verk, heller, sier han. 

Johannes S. Andersen døde i Horten i 1970. Han var kjent som krigshelt, men ifølge dokumentarist og forfatter Fredrik Horn Akselsen fikk han aldri den anerkjennelsen han fortjente.

- Han ble nok litt gjemt bort i Horten. Det var problematisk for «Nye Norge» å si at krigen ble vunnet med hjelp av kjente kjeltringer som «Gulosten». Han gjorde alle drittjobbene som 18-19 åringene fra pene familier på Oslo vest ikke ville ta i, forteller han.

HJERNEN BAK: Kristian Krogh-Sørensen begynte å arbeide med en tegneserie om «Gulosten» i 2011. Nå nærmer den seg ferdig. Foto: Kristian Krogh-Sørensen.
HJERNEN BAK: Kristian Krogh-Sørensen begynte å arbeide med en tegneserie om «Gulosten» i 2011. Nå nærmer den seg ferdig. Foto: Kristian Krogh-Sørensen. Vis mer